Senatul a adoptat proiectul de lege depus de PSD, care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi a comercializării acestor produse pe teritoriul României

Senatul a adoptat marţi, cu 66 de voturi “pentru”, 10 “împotrivă” şi 12 abţineri, legea care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi a comercializării acestor produse pe teritoriul României şi care prevede că produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte. Senatul este primă Cameră sesizată, astfel că proiectul merge la vot final, în Camera Deputaţilor.

Propunerea legislativă a fost depusă de PSD şi semnată de parlamentarii: Oprea Ştefan-Radu – senator PSD; Ciolacu Ion-Marcel – deputat PSD; Simonis Alfred-Robert – deputat PSD; Tuşa Adriana-Diana – deputat PSD. 

Potrivit legii, pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parţial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

De asemenea, pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea, iar menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

Legea mai prevede că ”produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte”.

Afişarea informaţiei va fi realizată ”pe suport sau panou într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului iar iinformaţiile trebuie să fie scrise într un loc vizibil, uşor accesibil, care nu pot fi şterse şi nu trebuie ascunse. 

Legea vine şi cu sancţiuni. Astfel, nerespectarea prevederilor din lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 100.000 lei. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

faina de greieri
redactia

Alte stiri de interes