Senatul a respins obiecțiile președintelui Iohannis și a dat undă verde proiectului de lege pentru educație sexuală, în forma lui inițială

Senatul a respins obiecțiile președintelui Iohannis și a dat undă verde proiectului de lege pentru educație sexuală, în forma lui inițială
Senatul a respins obiecțiile președintelui Iohannis și a dat undă verde proiectului de lege pentru educație sexuală, în forma lui inițială

Senatul a respins marţi, în calitate de prim for sesizat, obiecţilor formulate de preşedintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, la proiectul privind desfăşurarea orelor de educaţie sexuală în şcoli. Astfel, proiectul rămâne în forma actuală care prevede educaţia sanitară în şcoli şi acordul scris al părinţilor pentru participarea la aceste ore Propunerea de lege este în procedură de urgenţă în Legislativ, iar Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Au fost 105 de voturi „pentru” respingerea solicitării de reexaminare a şefului statului, un vot „împotrivă” şi 24 de abţineri.

„Am votat pentru, deoarece modul în care ne-am raportat la această lege este în felul următor – este raport suplimentar de admitere a legii în forma transmisă la promulgare, cu amendamente, în sensul respingerii obiecţiilor formulate de preşedintele României. Deci prin acest vot, votând pentru legea a rămas în forma iniţială”, a explicat liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu.

La rândul său, senatorul PNL, Eugen Pîrvulescu, a spus că a votat pentru proiectul de lege pentru că a înţeles cât de importantă e familia şi viitorul copiilor. 

În schimb, senatorul USR PLUS Irineu-Ambrozie Dărău a precizat că nu există nicio explicaţie validă cu privire la votul „pentru” respingerea solicitării de reexaminare a preşedintelui României.

Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR a precizat că, „în mod evident, grupul senatorial AUR a votat pentru această lege, în forma iniţială. Ne manifestăm satisfacţia că legea a rămas aşa cu cele două menţiuni foarte importante şi anume că educaţia pentru viaţă care conţine inclusiv educaţie de igienă intimă şi alte lucruri care ţin de o sferă privată, trebuie acordul părinţilor. Este în mod clar nevoie de acordul părinţilor şi de asta e prevăzut prin lege.”

Actul normativ pentru modificarea şi completarea legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost sesizată de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională, însă judecătorii CCR au respins obiecţiunile formulate de şeful statului. Astfel, acesta a retrimis legea în Parlament, spre reexaminare.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aprobat educatie sexuala forma initiala proiect lege respins obiectii iohannis senat
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes