Servicii medicale și stomatologice, doar în școlile clujene? Ce mai așteptăm?

Realitatea arată că serviciile medicale școlare pot fi îmbunătăţite prin atribuirea responsabilităţilor de organizare și finanţare către autorităţile administrative locale. În România, populaţia are indicatori de îmbolnăvire prin caria dentară foarte mari, ţara fiind din acest punct de vedere pe un deloc onorabil loc fruntaș. Dealtfel, suntem printre puţinele state europene care nu au implementat un sistem naţional de prevenţie în stomatologie. Așadar, despre nevoia de programe de sănătate orală se discută de mult timp.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România are un astfel de proiect, pe care l-a pus la dispoziţia autorităţilor în vederea structurării unui program naţional, care să fie implementat. Încă ne aflăm în stadiul de analiză a proiectului și de căutare a surselor financiare și logistice de punere în aplicare. Până la urmă, un astfel de proiect rămâne la capitolul de decizii politice, fiind necesar ca punerea în aplicare și finanţarea să fie decise de puterea executivă.

Una dintre administrațiile publice locale, cea condusă de Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, a anunțat investiții în cabinetele școlare, servicii medicale și stomatologice în școlile clujene.

Urmărim ca în școlile clujene toți elevii să se simtă în siguranță, iar părinții și profesorii să știe că sunt sprijiniți și la nivel de servicii medicale în școală. Continuăm investițiile în grădinițe și școli pentru ca fiecare copil să aibă tot ce are nevoie pentru un parcurs educațional care să îi maximizeze potențialul.

Am fost săptămâna aceasta la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, unde sunt amenajate două cabinete școlare – medical și stomatologic. În acest context am discutat cu personalul medical, conducerea școlii, dar și cu elevii despre nevoile lor și în general, despre ceea ce înseamnă sănătate în școli.”, a precizat edilul liberal Emil Boc.

Primăria Cluj-Napoca prin D.A.S.M. – Direcția de Asistență Socială și Medicală – asigură buna funcționare a cabinetelor școlare medicale și stomatologice din unitățile de învățământ. 62 școli și licee, respectiv 45 grădinițe din municipiu au în incintă cabinete medicale amenajate cu sprijinul municipalității.

De asemenea, în total, 20 cabinete stomatologice pentru elevi sunt funcționale în școlile clujene odată cu începerea anului școlar.

D.A.S.M. ține aproape de unitățile de învățământ, astfel încât elevii să aibă acces la servicii medicale de calitate. În cursul verii, la fiecare cabinet s-a făcut revizia aparaturii.

Asistența medicală pentru preșcolari și elevi în Cluj-Napoca este asigurată de 30 medici de medicină generală și 101 asistente medicale, personal în slujba a 8000 preșcolari și cca. 40.000 elevi.

În privința serviciilor stomatologice, 19 medici stomatologi și 15 asistente sunt prezenți în cabinetele din unitățile de învățământ.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cabinete scolareEmil Bocinvestitii in cabinete medicalescoli din clujservicii medicale
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes