Servicii secrete din Rusia au reținut un consul japonez, ce va fi expulzat

Stiri pe scurt - stiripescurt.ro stiri importante
Stiri pe scurt - stiripescurt.ro stiri importante

Agenţia de securitate rusă FSB a anunţat luni că a reţinut un consul japonez pentru presupuse acţiuni de spionaj şi i-a cerut să părăsească ţara, transmite The Guardian.

Consulul Motoki Tatsunori a fost eliberat după câteva ore de detenţie, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că a fost legat la ochi, reţinut şi tratat într-o „manieră intimidantă”, ceea ce reprezintă „o încălcare clară a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”.

Autorităţile de la Tokyo au depus un „protest ferm” cu privire la detenţie şi au indicat că ar putea riposta, a declarat Matsuno într-o conferinţă de presă marţi.

FSB a precizat că diplomatul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informaţii secrete despre efectele sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice din Extremul Orient al Rusiei.

De asemenea, a susţinut că informaţiile clasificate, care priveau şi cooperarea Rusiei cu o ţară din Asia-Pacific, nenominallizată, au fost obţinute în schimbul unei „recompense financiare”.

Japonia a declarat că nu a participat la nicio activitate ilegală şi că diplomatul va părăsi ţara până miercuri.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

consul japonez arestatpersona non grataservicii secrete ruse
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes