Sfaturi pentru pacienții cu picior diabetic, în perioada verii

Sfaturi pentru pacienții cu picior diabetic în perioada verii
Sfaturi pentru pacienții cu picior diabetic în perioada verii

Piciorul diabetic este o complicație a diabetului, iar pacienții diagnosticați cu diabet zaharat se confruntă cu afectarea terminațiilor nervoase. Orice infecție sau crăpătură a pielii poate cauza o infecție a piciorului.

Semnele pe care trebuie să le conștientizeze pacienții care suferă de picior diabetic și în urma cărora trebuie să ajungă de urgență la medic sunt: senzația de amorțeală și/sau furnicături în picioare, senzația de arsură, durere ascuțită la nivelul picioarelor, durere în timpul mersului, rană deschisă, tumefierea piciorului și senzația de rece la atingere.

Regulile de igienă sunt importante în vederea prevenției piciorului diabetic. Diagnosticarea în faza incipientă a eventualelor leziuni și instituirea unui tratament adecvat pot duce la evitarea celor mai grave cazuri, în care unul dintre picioare să fie amputat. Piciorul diabetic trebuie îngrijit corespunzător atât în sezonul cald, cât și pe timpul iernii.

Sezonul estival este în plină desfășurare, iar pacienții cu diabet trebuie să țină cont de anumite recomandări pentru a menține sănătos piciorul diabetic în timp ce se află într-o stațiune de vacanță.

Pe timpul verii este importantă purtarea unei încălțăminți adecvate (pantofi speciali de plajă), întrucât picioarele expuse se pot deshidrata. Pielea devine în acel moment uscată și aspră, predispusă la fisuri. De asemenea, persoanelor cu diabet zaharat le este recomandat să nu se plimbe desculțe nici pe nisipul fierbinte, nici în casă, pentru evitarea rănilor.

La fel de importantă este și uscarea picioarelor, în special între degete, întrucât excesul de umiditate poate conduce la apariția unei infecții fungice. Se recomandă aplicarea unei loțiuni pe picioare pentru a trata și preveni uscarea și crăparea pielii.

Picioarele trebuie monitorizate zilnic pentru observarea unor eventuale răni. Totodată, unghiile de la picioare trebuie îngrijite corespunzător și tăiate în mod regulat. Nu în ultimul rând, pentru a avea efectele dorite, tratamentul trebuie administrat încă din fazele incipiente.

Testul Michigan – Important pentru pacienții cu picior diabetic

Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea neuropatiei periferice și a piciorului diabetic. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea testului Michigan pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.

Testul Michigan se poate realiza fie de către medicul specialist, fie de către pacientul cu diabet (printr-o formă de autodiagnosticare). În timpul consultației îi vor fi examinate pacientului membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată sub formă de puncte.

În ceea ce privește autodiagnosticarea, testul (durează aproximativ 10 minute) va cuprinde 15 întrebări pentru a depista simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la șase luni.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

diabet zaharatinfectii pielepicior diabetictest michigan
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes