Și noi vrem transparență de la Ministerul Sănătăţii!

Și noi vrem transparență de la Ministerul Sănătăţii! Opinie de Florin Hozoc
Și noi vrem transparență de la Ministerul Sănătăţii! Opinie de Florin Hozoc

Se împlinește un an de când am semnat Protocolul de Donație, prin care am pus gratuit la dispoziția centrelor de transfuzie din proprietatea statului român peste 26 echipamente de plasmafereză și toate consumabilele necesare donării de plasmă convalescentă.

În Protocolul de Donație au fost prevăzute obligații ale Ministerului Sănătății, printre care erau și cele privind TRANSPARENȚA datelor privind colectarea și administrarea plasmei convalescente către pacienții COVID-19.

Ministerul Sănătății și-a asumat obligația să realizeze un Registru al donatorilor de plasmă convalescentă și un Registru al receptorilor de plasmă convalescentă. De asemenea, Ministerul Sănătății avea obligația să prezinte lunar datele privind numărul de donatori, numărul de doze de plasmă colectate în fiecare centru, numărul de doze de plasmă administrate pacienților COVID, precum și rezultatele obținute.

Opinie de Florin Hozoc
Opinie de Florin Hozoc

Toate aceste informații ar fi trebuit să fie publicate periodic de Ministerul Sănătății, pentru a încuraja donarea de plasmă convalescentă și, mai ales, pentru a putea asigura o utilizare cât mai eficientă a acestor donații și sponsorizări făcute de noi.

Doar că Ministerul Sănătății nu a îndeplinit NICIODATĂ aceste obligații, ba dimpotrivă, a încercat chiar să blocheze publicarea de către portalul COVIDPLASMA.RO a datelor prezentate săptămâna trecută, privind administrarea de plasmă convalescentă în România și rezultatele bune obținute. Vezi aici datele prezentate de COVIDPLASMA.RO: https://covidplasma.ro/…/plasma-convalescenta…/
Este nevoie de transparență atât în privința testării și vaccinării, dar și în privința accesului la tratament a tuturor pacienților COVID din spitalele românești.

Și poate cel mai important, este nevoie de transparență și în privința datelor privind mortalitatea înregistrată în rândul pacienților COVID, mai ales a celor din secțiile ATI. Astfel am putea să comparăm mortalitatea din spitalele românești cu cea din celelalte țări europene.

Dacă este adevărat că, în timp ce mortalitatea pacienților intubați în spitalele din țările UE este de sub 45%, iar la noi este de 98%, atunci este dramatic și nu putem ascunde asta sub preș.
Iar Ministerul Sănătății ar trebui să ne spună de ce nu a făcut nimic, astfel încât să se asigure o șansă la supraviețuire a pacienților COVID intubați!

Altfel, transparența este doar încă un motiv de luptă pentru imagine, între politicieni care dovedesc încă o dată că puțin le pasă de viețile pierdute în această pandemie, în timp ce se bat pe voturi și putere… Puterea de a controla cât mai multe intituții și respectiv banii alocați acestora.

P.S. Am criticat atât de des “zona medicală” din MAPN, inclusiv gașca de la Institutul Cantacuzino, încât sper că nu voi fi suspectat că prin această intervenție sunt de partea lor. Dar îmi doresc să văd că transparența este impusă de Vlad Voiculescu peste tot în Ministerul Sănătății, nu doar acolo unde îi folosește ca să cucerească niște instituții care nu-i sunt deocamdată subordonate (INSP, RENV, etc).

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

florin hozochozocOpinie de Florin Hozoc
Florin Hozoc

Alte stiri de interes