Siegfried Mureşan: Parlamentul European a stabilit o dezbatere a situaţiei justiţiei din România în plenul de la Strasbourg

Eurodeputatul Siegfried Mureşan anunţă că la nivelul Parlamentului European s-a decis ca situaţia justiţiei din România să fie dezbătută în următoarea sesiune plenară, din februarie, în plenul de la Strasbourg, el considerând că aceasta arată “îngrijorarea serioasă” existentă la nivelul Uniunii Europene faţă de încercările de slăbire a sistemului de justiţie din România.


“Parlamentul European va dezbate în următoarea sesiune plenară, din februarie, în plenul de la Strasbourg situaţia justiţiei din România ca urmare a încercărilor PSD şi ALDE de a slăbi justiţia. Decizia a fost luată astăzi (joi – n.r.) în Parlamentul European la Conferinţa preşedinţilor, compusă din liderii grupurilor politice şi preşedintele Parlamentului. Este un semnal clar că încercările PSD şi ALDE de a controla şi slăbi justiţia nu trec neobservate, iar faptul că Parlamentul European a decis să dezbată chiar în a doua sesiune plenară din acest an situaţia justiţiei din România arată îngrijorarea serioasă existentă la nivelul Uniunii Europene faţă de încercările de slăbire a sistemului de justiţie din România”, spune Siegfried Mureşan într-o declaraţie politică.

Eurodeputatul adaugă faptul că pe tot parcursul anului 2017, “Guvernele României conduse de PSD şi ALDE şi majoritatea din Parlamentul României au încercat să convingă lumea civilizată că cei 500.000 de români care au ieşit în stradă la începutul anului trecut ca să protesteze împotriva corupţiei au greşit şi că politicienii care propun slăbirea justiţiei au dreptate”.

“Nu au putut convinge pe nimeni cu asemenea manevre de dezinformare. Statul de drept şi independenţa justiţiei reprezintă fundamentul pe care sunt construite democraţiile consolidate din Uniunea Europeană şi din NATO. În plus, funcţionarea statului de drept în fiecare stat membru este esenţială pentru succesul funcţionării Uniunii în ansamblul ei. Dacă instituţiile sunt slabe într-un stat membru, acest lucru reprezintă un risc pentru cetăţenii din toată Uniunea Europeană, un risc de securitate, în primul rând”, susţine Mureşan.

Totodată, el subliniază că domnia legii trebuie respectată în toate statele.

“Combaterea corupţiei, întărirea instituţiilor şi a statului de drept reprezintă unele dintre principalele câştiguri pe care România le-a înregistrat de când este stat membru al Uniunii Europene. Fără sprijinul partenerilor noştri, al Comisiei Europene, al statelor membre ale UE, al Statelor Unite ale Americii, acestea nu ar fi fost posibile. UE va fi întotdeauna de partea cetăţenilor cinstiţi în lupta cu politicienii care încearcă să slăbească justiţia şi să acţioneze împotriva intereselor oamenilor. Legalizarea hoţiei în România este un risc pentru securitatea cetăţenilor europeni, în condiţiile în care ţara noastră participă la libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, serviciilor şi capitalului din spaţiul european. De aceea, UE nu permite nicio breşă în sistemul de justiţie din nicio ţară membră fiindcă aceasta ar deveni un risc major pentru întreaga Uniune. Nu poţi să te transformi într-un stat mafiot şi să rămâi membru al UE, asta trebuie să înţeleagă grupurile de interese din PSD şi ALDE!”, conchide eurodeputatul.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

justitieParlamentul EuropeanSiegfried MuresanStrasbourg
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes