Sinteză știri pe scurt ora 18.00 » 21.12.2020

Sinteză știri pe scurt ora 18.00
Sinteză știri pe scurt ora 18.00

Compania Naţională Poşta Română a anunţat luni că a încheiat un parteneriat cu Ria Money Transfer, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de transfer de bani în lume, iar clienţii pot astfel să trimită şi să primească fonduri în lei şi euro, în străinătate.

Serviciul Ria Money Transfer, prin care clienţii vor beneficia de transferuri transfrontaliere de bani, rapide şi ieftine, va fi disponibil, etapizat, în 1.200 de oficii poştale din toată ţara.

Serviciile companiei Ria sunt disponibile în peste 161 de ţări, înclusiv în zone greu accesibile şi are o reţea mondială de peste 389.000 de locaţii.


Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,8663 lei pentru un euro, în scădere cu 0,03% faţă de nivelul de 4,8677 lei pentru un euro consemnat vineri. Dolarul a crescut cu 0,89%, la 4,0068 lei pe unitate.

Vineri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8677 lei pentru un euro, în scădere cu 0,04% faţă de nivelul de 4,8697 lei pentru un euro consemnat joi. Dolarul a scăzut cu 0,28%, la 3,9715 lei pe unitate.

Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii noiembrie 2020 a fost de 4,8699 lei pe unitate.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut luni cu 0,89%, de la nivelul de 3,9715 lei pe unitate înregistrat vineri la 4,0068 lei pe unitate.


André Rieu le-a pregătit fanilor o surpriză specială pentru sărbători, artistul prezentând până pe 3 ianuarie 2021 „Magical Maastricht”, un concert cu o durată de 150 de minute, care include cele mai importante momente ale concertelor sale de la Vrijthof.

„Pentru că în această vară, din păcate, nu aţi putut veni la Maastricht, m-am gândit de ce să nu vi-l aduc eu pe Maastricht! Împreună cu Marjorie am ales câteva dintre reprezentaţiile noastre preferate din ultimii 15 ani, susţinute în piaţa mare de aici, din oraşul meu natal. Privind înapoi la aceste concerte am râs şi am plâns şi sunt sigur că veţi trece şi voi prin aceleaşi emoţii. Este un concert plin de nostalgie care mă face să îmi doresc să urc pe scenă, chiar acum!”, a spus André Rieu.

Vor fi interpretate tema Larei din „Doctorul Zhivago”, dansată de 300 de cupluri profesioniste, sau Defilarea Carelor din filmul „Ben Hur”.


Democraţii şi republicanii au ajuns, după luni de negocieri dure, la un acord menit să menţină pe linia de plutire prima economie a lumii, afectată dur de pandemia covid-19, relatează AFP.

”Putem în sfârşit să anunţăm lucrul pe care ţara noastră are nevoie să-l audă de mult timp. Ajutoare (economice) suplimentare sunt pe drum”, a anunţat duminică preşedintele republican al Senatului Mitch McConnell în Camera superioară a Congresului, confirmând astfel că planul de urgenţă va atinge ”aproape 900 de miliarde de dolari”.

Acest plan prevede un cec în valare de 600 de dolari de adult şi de copil în gospodăriile cele mai vulnerabile, ajutoare pentru chirii – în vederea evitării expulzărilor – în valoare de 25 de miliarde de dolari şi ajutoare în vederea redeschiderii şcolilor şi creşelor în valoare de 100 de miliarde de dolari, au precizat într-un comunicat comun preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi liderul minorităţii democrate în Senat Chuck Schumer.


Corul Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” prezintă şi anul acesta tradiţionalul concert extraordinar de Crăciun, dirijat de Anna Ungureanu.

Evenimentul este înregistrat în condiţii excepţionale în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României şi va fi disponibil gratuit pe site-ul Corului Madrigal www.madrigal.ro, în aplicaţia online Madrigal App. Aceasta va fi lansată pe 23 decembrie 2020 şi va putea fi descărcată pe orice dispozitiv electronic pentru vizionare.


Tenismenul sârb Novak Djokovici înregistrează, începând de luni, săptămâna cu numărul 300 ca lider al clasamentului jucătorilor profesionişti, informează ATP.

El este al doilea tenismen care atinge această bornă, după Roger Federer. Djokovici are şanse să bată recordul elveţianului, de 310 săptămâni.

Dacă se va menţine în această poziţie, sârbul îl va depăşi pe Federer la 8 martie 2021. Actualul lider ATP are un avans de 2.180 de puncte în faţa spaniolului Rafael Nadal, clasat al doilea.


Comisia Europeană propune norme privind testele antigenice rapide şi asigură 20 de milioane de teste pentru statele membre

Ca urmare a concluziilor Consiliului din 11 decembrie, Comisia Europeană a adoptat luni o propunere de recomandare a Consiliului privind un cadru comun pentru utilizarea, validarea şi recunoaşterea reciprocă a testelor antigenice rapide. CE a mai semnat luni un contract-cadru cu Abbott şi Roche, care permite achiziţionarea a peste 20 de milioane de teste antigenice rapide în valoare de până la 100 de milioane euro, finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă (ESI).

La începutul anului 2021, aceste teste vor fi puse la dispoziţia statelor membre, ca parte a strategiei UE de testare pentru depistarea COVID-19.


Vlad Sterescu va coordona echipa de ştiri Focus de la Prima TV în calitate de head of news. Cu o experienţă vastă în zona de televiziune şi ştiri, el a mai coordonat în trecut atât programul de ştiri de la Prima TV cât şi alte producţii de televiziune.

Odată cu relansarea ştirilor Focus misiunea declarată a acestora este de a spune poveştile autentice ale oamenilor care fac lucruri cu pasiune şi de a aduce in faţa telespectatorului poveşti exemplare ale oamenilor extraordinari de fiecare zi.

Preşedintele francez Emmanuel Macron îndeamnă la ”dublarea atenţiei”, în urma unei ”mutaţii problematice” a noului coronavirus SARS-CoV-2, care a justificat suspendarea timp de 48 de ore a sosirilor de pe teritoriul Regatului Unit, relatează AFP.

Această ”mutaţie problematică a virusului, o formă mult mai agresivă” arată ”complexitatea acestui virus, agresivitatea sa, aş îndrăzni să spun inventivitatea sa şi umilinţa de care trebuie să dăm dovadă noi”, a comentat şeful statului francez – aflat în carantină după ce a fost testat pozitiv cu covid-19 – luni, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Miniştri la care a participat prin videoconferinţă, imagini foarte difuzate.

Emmanuel Macron împlineşte luni vârsta de 43 de ani. El a evocat ”cererea ca teste negative PCR să fie prezentate la sosirea de pe teritoriul” britanic.


Kremlinul dezminte că se află la originea valului de atacuri cibernetice sofisticate care vizează servicii federale şi întreprinderi în Statele Unite şi denunţă acuzaţiile care vizează Rusia drept ”nefondate” şi”rusofobe”, relatează AFP.

Atacurile cibernetice ”nu au nimic a face cu noi, pentru că Rusia nu este implicată în aceste atacuri”, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Toate acuzaţiile cu privire la oimplicare a Rusiei sunt absolut nefondate şi se înscriu în continuarea unei rusofobii oarbe pe care o constatăm la fiecare incident”, a adăugat el.

Secretarul în exercţiu de Stat american Mike Pence a arătat cu degetul Moscova, însă preşedintele în exerciţiu Donald Trump a minimalizat rolul Rusiei.


Ministerul Justiţiei a lansat luni Strategia Naţională împotriva Criminalităţii Organizate 2021-2024, care va ghida în mod eficient răspunsul statului român la fenomenul criminalităţii organizate, coform anunţului ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu. Conform MJ, documentul prevede măsuri de asigurare a protecţiei victimelor reţelelor de crimă organizată, dar şi de protejare a martorilor, proporţional cu riscurile asumate în cadrul procesului penal.

În perioada martie-august, la iniţiativa şi coordonarea Ministerului Justiţiei, au avut loc consultări interinstituţionale în vederea înfiinţării unui grup de lucru ce a inclus următoarele instituţii: Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Informaţii Externe (SIE). Pentru definitivarea abordării strategice au mai fost consultate Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), transmite ministerul.


Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a declarat că este deranjat de evoluţia naţionalei feminine la Campionatul European din Danemarca, despre care a spus că a fost un “non-combat”.

“Mi-ar fi plăcut ca echipa naţională să fie în primele opt şi, ţinând cont de situaţie, de ceea ce se întâmplă nu numai în România, cred că ar fi fost un lucru mai mult decât ok. Locul ocupat după Campionatul European nu mă satisface. În schimb, dacă nu eşti în primele patru, care dau calificarea la Campionatul Mondial, restul mai puţin contează, este vorba doar de imagine şi palmares. Ceea ce pe mine m-a deranjat personal, ca om de handbal şi om care am trăit o viaţă în handbal, este faptul că suntem în continuare foarte fluctuanţi, de data asta în jos, nu în sus, apropo de nivelul jocului. Nu e nicio problemă să pierzi, dar contează şi cum pierzi şi de non-combat sunt deranjat”, a declarat Dedu.

România a încheiat competiţia din Danemarca pe locul 12, cea mai slabă clasare a sa din istoria participărilor.


Preşedintele PSD Prahova, Bogdan Toader, acuză Guvernul de „discriminare şi distribuire preferenţială” a sumelor din Fondul de rezervă alocate către primării, el catalogând drept „revoltătoare” atitudinea liberalilor faţă de cei care „au refuzat să îi voteze”. El reclamă că oraşe şi comune comparabile între ele din punctul de vedere al dimensiunii şi al populaţiei primesc sume de patru ori mai mari dacă sunt conduse de primari liberali.

Bogdan Toader dă şi câteva exemple privind fondurile distribuite localităţilor conduse de primari PSD, comparativ cu cele conduse de primari de la PNL. Astfel, conform fostul preşedinte al CJ Prahova, oraşul Slănic, condus de edil de la PSD, a primit 93.000 de lei în timp ce oraşul Plopeni, care are primar PNL, primeşte de patru ori mai mulţi bani, respectiv 391.000 de lei. De asemenea, comuna Aluniş, cu primar PSD primeşte 47.000 de lei în timp ce comunei Bălţeşti, care are primar liberal, i-au fost alocaţi 354.000 de lei. Comuna Bătrâni condusă de un social-democrat beneficiază de 47.000 de lei în timp ce comuna Ariceştii Zeletin, cu edil de la PNL va primi 186.000 de lei.


Orhideele nu sunt deseori numite urâte, dar aşa a caracterizat Royal Botanic Gardens Kew, Londra, o nouă specie a delicatei flori descoperită în pădurile din Madagascar, scrie Reuters.

Gastrodia agnicellus, una dintre cele 156 de plante şi specii fungice, a fost numită de oamenii de ştiinţă de la Kew şi de partenerii lor din lume în 2020 “cea mai urâtă orhidee din lume”.

“Florile de 11 milimetri ale acestei orhidee sunt mici, maro şi mai degrabă urâte”, a spus Kew în lista de 10 descoperiri ale anului.

Orhideea depinde de ciuperci pentru nutriţie şi nu are frunze sau orice alt ţesut fotosintetic.


FC Viitorul a anunţat, luni, programul echipei până la reluarea Ligii I, confirm acestuia jucătorii fiind în vacanţă până la 27 decembrie.

Programul este următorul:

20-27 decembrie 2020: vacanţă
28-31 decembrie 2020: vizita medicală, urmată de cantonament la Hotel Iaki şi antrenamente la Baza Sportivă a Academiei Gheorghe Hagi
01 ianuarie 2021: liber
02-09 ianuarie 2021: cantonament Hotel Iaki şi antrenamente la Baza Sportivă a Academiei Hagi.
10 ianuarie 2021: FC Viitorul – FC Hermannstadt (restanţă etapa a 12-a).


Peste 56% dintre cadrele didactice nu doresc să se vaccineze împotriva Covid-19, peste 70% doresc să se deschidă unităţile de învăţământ, iar 41,4% consideră că reluarea cursurilor ar trebui să aibă loc după finalizarea campaniei de vaccinare la nivel naţional, potrivit unui sodaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ precizează că deşi cei mai mulţi dintre angajaţii din învăţământ, care au răspuns la chestionar, doresc reîntoarcerea la şcoală, majoritatea nu sunt de acord să se vaccineze. Astfel, 56,3% dintre repondenţi au precizat că nu doresc să se vaccineze, chiar dacă vaccinul va fi gratuit.În ceea ce priveşte momentul revenirii la predarea faţă în faţă, 43,2% doresc să revină în şcoli cât mai curând posibil, în timp ce 41,4% consideră că reluarea cursurilor ar trebui să aibă loc după finalizarea campaniei de vaccinare la nivel naţional.


Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a dat luni aviz favorabil comercializării vaccinului Pfizer-BioNTech în Uniunea Europeană (UE), deschizând astfel calea începerii vaccinării în cele 27 de state membre până la sfârşitul lui 2020.

State membre UE au exercitat presiuni asupra EMA, cu sediul la Amsterdam, să accelereze această decizie, prevăzută iniţial la 29 decembrie.

Emer Cook a subliniat că, ”pentru moment nu există vreo probă care să sugereze că acest vaccin nu este eficient împotriva noii variante” a SARS-COV-2 din Anglia.

O serie de state membre UE – între care Germania, Austria, Italia şi Franţa – au anunţat că intenţionează să începă vaccinarea de la 27 decembrie, în contextul în care Regatul Unit şi Statele Unite au început deja să-şi vaccineze populaţia.


Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump, încolţit şi izolat, şi cercul său apropiat nu ezită să evoce cele mai îndrăzneţe idei – precum instaurarea legii marţiale – şi continuă să caute orice mijloc în vederea invalidării rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, cu o lună înainte de încheierea mandatului său, relatează AFP.

O instaurare a legii marţiale a fost evocată într-o reuniune, vineri, dezvăluie presa americană, şi a provocat un val de critici în clasa politică, în pofida unei dezminţiri laconice a lui Donald Trump pe Twitter.

Ideea de a încredinţa puterea executivă şi judiciară armatei circulă de la începutul lui decembrie în rândul celor mai fervenţi susţiunători ai lui Donald Trump şi le-ar permite militarilor, potrivit susţinătorilor săi, să organizeze un nou scrutin prezidenţial.

Legea marţială nu a mai fost folosită de către Guvernul american din al Doilea Război Mondial.


Florin Jianu, preşedintele Consililui Naţional al IMM-urilor din România, a fost ales ca membru al Consiliului Consultativ al Facultăţii de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti pentru perioada 2020-2024.

Astfel, Florin Jianu se alătură comunităţii academice a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, făcând parte din Consiliul Consultativ al Facultăţii de Management alături de alţi specialişti cu expertiză bogată în domeniu, în cadrul acestuia urmând să contribuie la îmbunătăţirea calităţii programelor de studii derulate în facultate şi la îmbunătăţirea competenţelor absolvenţilor din cadrul Facultăţii de Management a ASE.


Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat luni că a semnat şapte noi contracte pentru lucrările de construcţie a 11 platforme de depozitare a gunoiului de grajd şi a unei prime staţie de compostare, valoarea totală a investiţiei suportate de minister fiind de peste 12,3 milioane lei, la care se adaugă contribuţia locală de circa 5% pentru fiecare investiţie.

Cele 12 localităţi beneficiare sunt: Parva – judeţul Bistriţa Năsăud, Unguraş – judeţul Cluj, Colibaşi – judeţul Giurgiu, Şotânga – judeţul Dâmboviţa, Valea Mărului – judeţul Galaţi, Vetrişoaia – judeţul Vaslui, Saraiu – judeţul Constanţa, Tîrguşor – judeţul Constanţa, Dobrosloveni – judeţul Olt, Vadu Paşii – judeţul Buzău, Gogoşari – judeţul Giurgiu, pentru platforme şi Prisăcani – judeţul Iaşi, pentru staţia de compostare.

Valoarea totală a investiţiei suportate de MMAP, prin CIPN, este de peste 12,3 milioane lei, la care se adaugă contribuţia locală de aproximativ 5% pentru fiecare investiţie.

După finalizare, de gestionarea platformelor se vor ocupa UAT-urile localităţilor beneficiare, urmând să fie monitorizate de către Ministerul Mediului.


Comisia pentru validare a Camerei Deputaţilor a decis luni să amâne validarea mandatului de deputat a lui Francisc Tobă, de la Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), conform articolului 7 alineatul 4 din Regulamentul Camerei, a declarat Gabriel Andronache, vicepreşedinte al Comisiei, pentru News.ro.

Liderul deputaţilor PNL a explicat că a fost decisă amânarea, pentru 4 zile, a validării mandatului lui Francisc Tobă, în baza Regulamentului Camerei Deputaţilor. 

„Amânarea validării mandatului unui deputat se propune de către Comisia de validare plenului Camerei Deputaţilor, pentru o dată ulterioară, dacă nu s-au putut clarifica, în termenul prevăzut, toate aspectele legate de soluţionarea unor contestaţii şi dacă deputatul în cauză nu a depus toate documentele cerute de legislaţia în vigoare pentru validarea mandatului său. În termen de cel mult 10 zile de la clarificarea problemelor care au justificat amânarea, Comisia de validare va propune validarea sau invalidarea mandatului, după caz”, arată alineatul 4 al articolului 7 din Regulamentul Camerei Deputaţilor. 

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au întrunit luni, de la ora 12.00, ca urmare a decretului de convocare emis de preşedintele României, după alegerile parlamentare din 6 decembrie.


Marea Britanie va pune capăt la sfârşitul anului perioadei de tranziţie în care se află, după ce a părăsit Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie, a reiterat luni un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, după ce premierul scoţain Nicola Sturgeon a cerut Londrei să prelungească această perioadă, din cauza problemelor cauzate de descoprirea unei noi tulpini a noului coronavirus SARS-CoV-2, relatează Reuters.

”Poziţia noastră cu privire la perioada tranziţiei este clară (…). Ea se va încheia la 31 decembrie, aceasta este poziţia noastră”, a declarat presei purtătprul de cuvţnt.

”Trebuie să ratificăm un acord înainte de 1 ianuarie, ceea ce înseamnă că timpul presează, iar acesta este motivul pentru care negociatorii noştri continuă să muncească dur”, a adăugat el.


Documentarul” 1989. Jurnalul unei Revoluţii”, realizat recent de Carmen Lidia Vidu şi produs de Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti, va fi difuzat marţi, de la ora 21.00, pe TVR 3, când se împlinesc 31 de ani de la ziua care a schimbat România.

După premiera de teatru documentar “Jurnal de România.1989”, din vara acestui an, ce s-a desfăşurat sus pe teatru, în Amfiteatru TNB, regizoarea Carmen Lidia Vidu propune un nou proiect, bazat pe recentul ei spectacol. De această dată, cu elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană. La fel ca în spectacolul de teatru documentar, şi filmul alătură cele două tipuri de imagini (oficiale şi private) pentru a contura o privire mai nuanţată asupra Revoluţiei din 1989.


Cântăreţul britanic Ed Sheeran a dezvăluit luni o baladă intitulată “Afterglow”, care este un mesaj de speranţă după un an dificil.

Un videoclip, în care Ed Sheeran interpretează un cântec înainte de răsărit a fost publicat pe pagina de YouTube a artistului. 

“Afterglow este un cântec pe care l-am scris anul trecut şi pe care am vrut să-l lansez doar pentru voi”, a scris el pe Instagram. “Nu este primul single de pe viitorul meu album. Este doar un cântec pe care îl iubesc şi sper să vă placă. Să-l ascultaţi cu plăcere! Să aveţi sărbători bune şi un sfârşit de an în siguranţă!”. 

“Afterglow” este primul proiect muzical de la lansarea în iulie 2019 a “No.6 Collaborations Project”, disc compus în colaborare cu artişti ca Justin Bieber, Stormzy, Khalid. Devenit tată acum câteva luni, Ed Sheeran lucrează de mai mult de un an la al cincilea album de studio.


Doi executori judecătoreşti din Argeş au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, fiind acuzaţi de mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

FIERARU EUGEN, la data faptelor executor judecătoresc în cadrul Biroul Executorului Judecătoresc „Fieraru Eugen”, din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;

DAMASCHIN MARIUS, la data faptelor executor judecătoresc în cadrul Biroul Executorului Judecătoresc „Damaschin Marius”, din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu producerea de consecinţe deosebit de grave şo spălarea banilor.


Clubul Genoa a anunţat, luni, Davide Ballardini a revenit la conducerea tehnică a echipei italiene.

“Genoa CFR anunţă că i-a încredinţat conducerea tehnică a echipei principale lui Davide Ballardini”, se arată pe site-ul grupării.

Ballardini, în vârstă de 56 de ani,  mai pregătit echipa genoveză de trei ori, în 2010/2011, 2013 şi în 2017/2018.

Genoa s-a despărţit în urmă cu câteva ore de tehnicianul Rolando Maran.


Italianca Tamara Lunger şi românul Alex Găvan se pregătesc să urce, fără supliment de oxigen, pe vârful K2, de 8.611 metri, al doilea cel mai înalt de pe planetă şi ultimul munte de peste 8.000 de metri care nu a fost cucerit în timpul sezonului de iarnă.

Echipa a sosit deja în Pakistan, iar expediţia ar putea dura până la sfârţitul iernii. În timpul ascensiunii, alpiniştii nu vor folosi un supliment de oxigen, potrivit unui comunicat al acestora.

Ruta planificată va trece prin Abruzzi Spur, aceasta fiind ruta folosită în 1954 pentru prima ascensiune reuşită vreodată pe acest vârf.

K2 este unul dintre cei mai dificili şi periculoşi munţi pentru ascensiuni din lume, având a doua cea mai ridicată rată de mortalitate dintre cele 13 vârfuri de peste 8.000 de metri. Aproximativul unul din patru alpinişti care încearcă să urce pe vârful K2 nu se mai întorc de pe acest munte.


Ornamentele de Crăciun şi-au făcut apariţia în capitala Arabiei Saudite, unde restricţiile sociale sunt relaxate treptat după ce prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a promis că va promova “un islam deschis şi moderat”.

Până în urmă cu trei ani era practic imposibil să vinzi în public astfel de articole în Arabia Saudită, însă în ultima perioadă autorităţile au mai redus din puterile instituţiilor religioase, renumite pentru respectarea strică a tradiţiilor islamice.

Timp de decenii vânzarea cadourilor de Crăciun s-a derulat în clandestinitate iar creştinii din Filipine, Liban şi alte ţări au celebrat Crăciunul în spatele uşilor închise sau în encalve de expatriaţi.


Ținând cont de situaţia actuală, trebuie să ne pregătim pentru ca, cel mai probabil, starea de alertă epidemiologică să fie menţinută pe tot parcursul anului 2021, a declarat premierul ungar Viktor Orban, luni dimineaţa, la Budapesta, după ce a înmânat deciziile de numire a şefilor Direcţiei Generale Naţionale a Spitalelor.

„Criza nu se va termina” mai devreme de sfârşitul anului 2021, a subliniat premierul ungar, adăugând că după sosirea primelor doze de vaccin anti Covid-19 şi apoi, după sosirea în masă a vaccinului, este posibil să existe nişte perioade mai uşoare, „însă până când totul va reveni la normal va trece cel puţin un an întreg”.

Pentru ca spitalele din Ungaria să funcţioneze bine, şefii instituţiilor şi managerii acestora trebuie să dea dovadă de abilităţi care, de altfel, nu reprezintă punctele forte ale administraţiei publice maghiare, a declarat Viktor Orban.


Cel mai populat stat al Australiei, New South Wales, a raportat duminică șase noi cazuri de COVID-19 la persoane care s-au întors din străinătate și care se află în carantină, iar printre acestea s-au numărat două cazuri la care a fost identificată această nouă tulpină cu răspândire rapidă.

Cele două cazuri identificate în Australia sunt primele din regiunea Asia-Pacific.

Actorul şi politicianul Bogdan Stanoevici (62 de ani) este internat la Terapie Intensivă, la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Bucureşti. Depistat initial cu COVID-19, starea sănătăţii sale s-a agravat din cauza unei infecţii nosocomiale căpătată în spital.

La inceputul lunii noiembrie, Bogdan Stanoevici declara ca nu poarta masca de protectie impotriva infectiei cu noul coronavirus pentru ca este “sanatos”.


Restaurantele şi cafenelele se închid pentru o perioadă de 14 zile, în Rădăuţi, după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava a decis, în şedinţa de luni, intrarea în ”scenariul roşu” a municipiului.

De asemenea, în următoarele 14 zile, este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, precum şi activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.

Totodată, activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, în intervalul orar 6:00 – 23:00, conform hotărârii CJSU Suceava.


Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

sinteza stiri pe scurt ora 18Sinteză știri pe scurt ora 18.00stiri pe scurt
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes