Sinteză știri pe scurt ora 22.00 » 21.12.2020

Sinteză știri pe scurt ora 22.00
Sinteză știri pe scurt ora 22.00

Rusia a trimis ”câteva sute” de militari în Republica Cetrafricană, a anunţat luni Bangui, la trei zile după o ofensivă a trei grupări armate catalogată drept o ”tentativă de lovitură de stat” de către Guvernul centrafrican şi cu mai puţin de o săptămână înaintea organizării unor alegeri prezidenţiale şi legislative, relatează AFP.

”Rusia a trimis câteva sute de oameni din forţele regulate şi echipament greu”, în cadrul unui acord bilateral de cooperare, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului centrafrican, Ange Maxime Kazagui, fără să precizeze numărul exact şi data sosirii militarilor.

Paznici privaţi folosiţi de societăţi ruseşti în domeniul securitţii asigură protecţia apropiată a preşedintelui centrafrican Faustin Archange Touadera, iar instructori ruşi formează forţele armate centrafricane.


Anchetatorii au făcut, luni, 17 percheziţii în judeţele Ilfov şi Constanţa şi în Bucureşti, la o grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul importurilor de mărfuri din Turcia. Prejudiciul este estimat la 27 de milioane de lei.

Procurorii au precizat că mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat ce a creat un mecanism complex format din mai multe societăţi prin intermediul cărora au fost efectuate mai multe operaţiuni de import mărfuri din Turcia.

Mecanismul a avut ca scop simularea de tranzacţii comerciale succesive prin intermediul mai multor societăţi, fiecare cu rol prestabilit, în scopul eludării plăţii obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat, tot demersul infracţional fiind iniţiat şi pus în executare în beneficiul unei singure societăţi comerciale controlate de către liderul grupării.

Laboratorul american Pfizer şi compania germană BioNTech au anunţat luni că sunt ”pregătite” să livreze statelor membre ale Uniunii Europene (UE) vaccinul lor împotriva covid-19, după ce acesta a fost autorizat luni de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), însă lansarea livrărilor este condiţionată de unda verde a Comsiei Europene (CE), relatează AFP.

”Suntem pregătiţi să începem să livrăm primele doze de vaccin imediat ce vom avea unda verde a Uniunii Europene (UE)”, a anunţat într-un comunicat preşedintele german al BioNTech Ugur Sahin.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat luni vaccinul alianţei americano-germane Pfizer/Biontech împotriva covid-19 – primul care va putea fi distribuit în Europa, în lupta împotriva pandemiei noului coronavirus.


Revenirea economică în România, după pandemie, va fi una asimetrică, cu sectoare care vor înregistra o creştere susţinută şi altele care vor continua să se confrunte cu dificultăţi semnificative, iar peste 60% dintre companiile chestionate în cadrul Barometrului Moneycorp 2020 estimează că vor atinge cifra de afaceri din 2019 abia în 2022. Întrebate despre previzune cursului valutar la sfârşitul anului 2021, 67% dintre companii se aşteaptă la un curs euro/leu de 4,95-5 lei, 16% văd euro peste nivelul de 5 lei şi numai 17% sub nivelul de 4,95 lei.

Potrivit experţilor de la Moneycorp, pentru România perspectivele sunt în general pozitive, mai ales în contextul în care ţara noastră urmează să beneficieze de un pachet fără precedent de finanţare, din partea UE, de peste 80 de miliarde de euro.

Potrivit celei de-a doua ediţii a Barometrului Moneycorp privind starea economiei, realizat în perioada 1-8 decembrie, 63% dintre cele peste 1.000 de companii chestionate se aşteaptă ca revenirea economică să urmeze tiparul literei ”K”, 15% estimează o evoluţie sub forma ”U” sau ”W” şi numai 7% mizează pe o ascensiune rapidă, sub forma literei ”V”.


Trei persoane au murit luni într-o explozie. la o fabrică de explozivi de uz civil, în apropiere de Chieti, în centrul Italiei, potrivit presei italiene, relatează AFP.

Explozia a avut loc luni după-amiaza la întreprinderea ”Esplodenti Sabino” care produce explizivi, dar care, de asemenea, dezamorsează bombe, mine sau alte proiectile explozive, anunţă compania pe site.

Trei angajaţi ai societăţii au murit într-o explozie, a anunţat Filippo Marinucci, primarul din Casalbordino, localitatea în care de află afacerea.

Numeroase ambulanţe au fost trimise la faţa locului, iar legăturile feroviare şi rutiere din această zonă au fost suspendate, potrivit agenţiei italiene de presă Agi.


Un bărbat în vârstă de 67 de ani din judeţul Constanţa a fost reţinut pentru comiterea infracţiunii de omor după ce şi-a bătut concubina, a înjunghiat-o şi apoi a aruncat-o în Dunăre.

“În cursul lunii septembrie 2020, în timp ce se afla la locuinţa din localitatea Ghindăreşti, inculpatul T. I. a agresat-o pe concubina sa, victima E. A., prin lovire cu şi de corpuri dure, respectiv prin înjunghierea repetată cu un obiect tăietor înţepător (posibil cuţit), pe corpul victimei fiind identificate cu ocazia necropsiei următoarele leziuni de violenţă: echimoză retroauriculară dreaptă, fracturi costale drepte, fractură olecran drept, plagă înjunghiată lateral de fosa iliacă dreaptă, două plăgi tăiate în lungime de circa trei centimetri dispuse una deasupra celeilalte, în partea temporal-dreaptă, plagă tăiată în lungime de circa şase centimetri, dispusă orizontal occipital-dreaptă”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Sursa citată menţionează că după agresiune el a aruncat-o pe femeie în Dunăre, la o distanţă de jumătate de kilometru de locuinţă. Procurorii au menţionat că moartea victimei a survenit din cauza înecului. Trupul neînsufleţit a fost găsit după ce a început să plutească pe Dunăre.


Un poliţist din Năvodari este acuzat că a agresat o femeie duminică seara, iar conducerea Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Constanţa face cercetări în acest caz şi a deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de purtare abuzivă.

Reprezentanţii IPJ Constanţa au transmis luni, că ancheta în acest caz a fost preluată de Biroul Control Intern.
“În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii referitoare la un poliţist din cadrul Poliţiei oraşului Năvodari, vă comunicăm faptul că, în urma unei plângeri înregistrate la IPJ Constanţa, a fost demarată o anchetă internă, fiind deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă, cercetările fiind preluate de Biroul Control Intern”, au transmis reprezentanţii IPJ Constanţa.

Poliţistul din Năvodari este acuzat de o femeie că a agresat-o duminică seara, lovind-o în zona feţei.


Un uscător de cereale din Insula Mare a Brăilei a fost distrus într-un incendiu provocat din cauza fenomenului de autoaprindere a respectivelor plante, au informat, luni, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Potrivit sursei citate, detaşamentul 2 de pompieri Brăila a fost solicitat să intervină cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu care se manifesta la un uscător de cereale din cadrul fermei Lunca, din Insula Mare a Brăilei.

Conform pompierilor, cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost fenomenul de autoaprindere a cerealelor din uscător.

Nu au fost înregistrate victime, în incendiu arzând şi aproximativ cinci tone de porumb boabe.


Ministerul Justiţiei a anunţat luni că a finalizat şi a pus în dezbatere publică proiectul Strategiei Naţionale Împotriva Criminalităţii Organizate 2021-2024, care, în opinia ministrului Cătălin Predoiu, “va ghida în mod eficient” răspunsul statului român asupra fenomenului.

MJ spune că Strategia Naţională împotriva Criminalităţii Organizate 2021-2024 este structurată pe cinci direcţii de acţiune: creşterea capacităţii de prevenire a fenomenului şi a rezilienţei în faţa acestuia; dezvoltarea capacităţii instituţionale de a lupta împotriva criminalităţii organizate; consolidarea intervenţiei împotriva formelor de manifestare a criminalităţii organizate; limitarea accesului grupurilor de crimă organizată la resurse financiare; consolidarea cooperării naţionale ţi internaţionale.


Aproximativ 7.400 de operatori economici şi peste 13.000 de obiective de interes, printre care 4.900 de restaurante, terase sau fast-food-uri, au fost verificate, în ultimele 24 de ore, cu privire la respectarea măsurilor de protecţie sanitară, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

De asemenea, au fost verificate peste 97.000 de persoane, fiind identificate aproximativ 8.300 care nu respectau măsurile de protecţie sanitară.

Totodată, au fost întocmite şase dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dintre care unul la nivelul municipiului Bucureşti.


Cântăreaţa americană Ariana Grande a dezvăluit că este logodită cu prietenul ei, agentul imobiliar Dalton Gomez, scrie BBC.

Vedeta a publicat mai multe fotografii pe Instagram, arătând un inel cu diamant şi prlă pe mâna stângă. “Pentru totdeauna şi încă ceva”, este mesajul.

Grande, 27 de ani, are o relaţie cu Gomez de mai puţin de un an. Cuplul locuieşte în prezent în casa lui Grande din Los Angeles, respectând regulile de izolare în California.

Cântăreaţa a mai fost logodită cu actorul american Pete Davidson, dar au încheiat relaţia în urmă cu doi ani.


Formaţia Al Hilal, antrenată de Răzvan Lucescu, a învins, luni, în deplasare, cu scorul de 3-1, echipa lui Mihai Bordeianu, Al Qadisiya, într-un meci din etapa a noua a campionatului Arabiei Saudite.

Bordeianu a jucat până în minutul 90+2. Românul a primit un cartonaş galben în minutul 50. Au marcat Gomis ’14 (penalti), Carrillo ’23 şi Al Dawsari ’48 pentru învingători, respectiv Ohawuchi ’57 pentru Al Qadisiya.

Al Hilal este lider în clasament, cu 22 de puncte, în timp ce AL Qadisiya este pe locul şapte, cu 13 puncte.


Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie solicită noului Parlament al României reglementări urgente privind examenele de admitere în magistratură şi amânarea completurilor de trei judecători în apeluri.

Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au transmis, luni, un apel către noul Parlament al României, ”ţinând seama de împrejurările dificile cu care sistemul judiciar din România se confruntă”.  

Primul aspect vizează înscrierea pe ordinea de zi a celei mai apropiate şedinţe a Senatului a ”Proiectului de Lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură”.

Cel de-al doilea aspect semnalat Parlamenului este amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători, la 01.01.2021.


Primarul PNL al municipiului Iaşi, Mihai Chirica susţine că alianţa dintre PNL şi USR-PLUS ar trebui să funcţioneze şi la Iaşi, după modelul de la centru, precizând că se angajează să fie liantul acestei coaliţii în interesul comunităţii ieşenilor.

Mihai Chirica afirmă, luni, că salută finalizarea negocierilor dintre PNL, USR-PLUS şi UDMR pentru alcătuirea formulei de guvernare şi adaugă că alianţa dintre liberali şi USR-PLUS ar trebui să funcţioneze şi la Iaşi.

El spune că este timpul ca alianţa dintre PNL şi USR-PLUS să funcţioneze şi la Iaşi. Chirica adaugă că se angajează să fie “liantul“ acestei coaliţii în interesul comunităţii ieşene.

PNL a câştigat 11 mandate în Consiliul Local Iaşi din totalul de 27 de mandate, dar nu deţine majoritatea în acest organism, având nevoie de voturile celor doi consilieri PMP, dar şi de încă un vot, de la PSD sau de la USR-PLUS.


Fotbalistul echipei Borussia Monchengladbach, Marcus Thuram, a fost suspendat cinci meciuri şi amendat cu 40.000 de euro de Federaţia Germană de Fotbal, pentru că a scuipat un adversar la o partidă din Bundesliga.

La partida de sâmbătă cu Hoffenheim, scor 1-2, Thuram l-a scuipat pe Stefan Posch de la echipa adversă, ceea ce i-a atras eliminarea, în minutul 79.

Comisia de Disciplină a federaţiei germane a hotărât luni să-i dea lui Thuram o suspendare de şase meciuri, însă în cazul unui meci pedeapsa este cu suspendare până la 21 decembrie 2021.

Marcus Thuram a fost sancţionat duminică şi de Borussia Monchengladbach, care a decis ca el să fie amendat cu o sumă echivalentă cu salariul pe o lună. Banii respectivi vor fi donaţi.


Documentarul lui Peter Jackson (“Stăpânul inelului”) despre The Beatles va fi lansat la 1 septembrie 2021 în cinema. Regizorul neozeelandez a dezvăluit primele imagini din acest film care va povesti crearea discului “Let it Be”.

“Vrem să oferim fanilor The Beatles din lumea întreagă un mic cadou de final de an. Am decis deci să le propun 5 minute din viitorul nostru film care va fi lansat anul viitor în cinema: The Beatles: Get Back. Sperăm că va aduce zâmbete şi bucurie în această perioadă deosebit de dificilă”, a declarat într-un comunicat Peter Jackson. 

Cineastul a folosit pentru această peliculă 55 de ore de imagini şi 140 de ore de documente sonore întregistrate în timpul creării “Let it Be” din ianuarie 1969, adică cu 18 luni înainte de destrămarea formaţiei britanice.


Absorbţia de fonduri europene, la nivelul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), este, anul acesta, de aproximativ un miliard de euro, a afirmat, luni, Marius-Mihai Vasiliu, secretar general adjunct şi purtător de cuvânt al MLPDA.

“Anul ăsta putem vorbi şi practic ăsta este principalul mesaj pe care îl avem astăzi de transmis, de absorbţie de un miliard de euro la Ministerul Lucrărilor Publice, absorbţie în ceea ce priveşte toate programele care gestionează fondurile europene în acest minister. Avem, astfel, creşteri în toate cele trei domenii- o sumă de 60,5 milioane pe Programul operaţional capacitate administrativă, un total de 128 de milioane pe Programele de cooperare teritorială şi, totodată, 823 de milioane de euro declarate către Comisie pe Programul Operaţional Regional”, a arătat el.


Liderii PNL, USR PLUS, UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor – au semnat luni Acordul de guvernare 2020 – 2024, după mai bine de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare şi pe modul de împărţire a portofoliilor de ministru, a funcţiilor de prefect şi a celor de secretar de stat.

Documentul consemnează că partidele semnatare înţeleg că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră şi se angajează să respecte voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic.

”Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formaţiunile noastre”, garantează cele trei formaţiuni. De asemenea, documentul notează că Florin Cîţu este propunerea de premier, iar Ludovic Orban şi Anca Dragu sunt susţinuţi pentru preşedinţiile Camerei Deputaţilor şi Senatului.


Un agent rus trimis să-l urmărească pe liderul opoziției, Alexei Navalnîi, a dezvăluit cum a fost otrăvit acesta în august. Dezvăluirea uimitoare a unui agent, Kudryavtsev, care face parte dintr-o echipă de elită a FSB a venit într-o convorbire telefonică lungă, ca urmare a demascării acestei unității de către CNN și site-ului de investigații Bellingcat, săptămâna trecută.

După ce Kudryavtsev și-a confirmat identitatea, Navalnîi a spus că fusese însărcinat să obțină „o scurtă relatare din partea membrilor echipei: ce nu a funcționat bine, de ce operațiunea din Tomsk cu Navalnîi a fost un eșec total?”

Kudryavtsev a oferit o descriere detaliată a modului în care neurotoxina a fost aplicată pe o pereche de chiloți a lui Navalnîi. Navalnîi a întrebat: „Pe ce articol de îmbrăcăminte s-a pus accentul? Care este cea mai riscantă piesă de îmbrăcăminte?”

Kudryavtsev a răspuns simplu: „Chiloți”. Navalnîi a întrebat unde, mai exact, a fost aplicat Noviciokul: cusăturile interioare sau exterioare? „Interior, între picioare”, răspunde Kudryavtsev.

Toxicologii consultați de CNN spun că, dacă ar fi aplicat sub formă granulară pe haine, Noviciokul ar fi fost absorbit prin piele, atunci când victima ar fi început să transpire. Ei spun că, în acest caz, se pare că agresorii au folosit o formă solidă a agentului neurotoxic, nu una lichidă sau gel, așa cum s-a procedat în cazul fostului dublu agent Sergei Skripal.


Prefectul Municipiul București a organizat, luni, o ședință la care au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică București și ai Episcopiei București, în care au fost discutate măsurile pe care trebuie să le respecte preoții în perioada Sărbătorilor, în special cu ocazia unor vizite pastorale. Acestora li s-a transmis să aleagă o singură perioadă în care să viziteze enoriașii și să nu intre în casele lor decât la solicitarea „insistentă” a acestora.

Astfel, clericii sunt îndemnați să intensifice pastorația individuală răspunzând solicitărilor enoriașilor prin oficierea unor sfeștanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor.

S-a menționat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă. Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioși, poate alege alte metode pastorale. În exteriorul locașului de cult, credincioșii se pot întâlni cu preoții bisericii care le pot oferi un dar pastoral.


Şoferi români aflaţi în tranzit sunt blocaţi în Marea Britanie, după ce mai multe ţări au închis graniţele pentru a limita răspândirea noii tulpini a virusului SARS-COV-2. Ministerul Afacerilor Externe a transmis, luni, precizări cu privire la demersurile efectuate în sprijinul acestora.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt pregătite pentru a acorda sprijin şi asistenţă consulară, conform competenţelor. Astfel, la nivelul reprezentanţelor diplomatice şi consulare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Franceză, Republica Federală Germania şi din Regatul Belgiei, au fost puse la dispoziţia cetăţenilor români următoarele linii telefonice dedicate special pentru preluarea apelurilor în acest context:

0044 773 871 6335, 0044 7503882992, 0044 8000 353328 – Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

0044 753 560 4342 – Manchester, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

0044 7951 858 445 – Edinburgh, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

0033 6 80 71 37 29 – Paris, Republica Franceză

0049 160 157 9938 – Berlin, Republica Federală Germania

0032 2 344 0854 – Bruxelles, Regatul Belgiei


Noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie, la transmitere mai ridicată, “nu este scăpată de sub control”, a afirmat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care cere aplicarea măsurilor sanitare, scrie AFP.

“Am avut un R0 (rată de reproducere a virusului) mult mai ridicată decât 1,5 în diferite momente ale acestei pandemii şi am stăpânit-o. Această situaţie nu este, în acest sens, scăpată de sub control”, a declarat responsabilul cu situaţiile de urgenţă la OMS, Michael Ryan, în conferinţa de presă. 

Noua variantă de virus, pe care cercetătorii britanici au numit-o “VUI – 202012/01”, include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi. În teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat răspândirea mai uşoară între oameni a Covid-19.


Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru marţi partidele parlamentare la consultări în vederea desemnării unui premier. Consultările vor începe la ora 15.00, cu delegaţia PSD

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru marţi consultări cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui premier. 

Şeful statului a avut prima rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în 14 decembrie, dar la finalul zilei a anunţat că nu erau întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier. 

Liderii PNL, USR PLUS, UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor – au semnat luni, în prezenţa premierului pe care îl susţin, Florin Cîţu, Acordul de guvernare 2020 – 2024, după mai bine de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare şi pe modul de împărţire a portofoliilor de ministru, a funcţiilor de prefect şi a celor de secretar de stat.


Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat, luni, că aşteaptă verificările solicitate de Senat în privinţa adeverinţei medicale a senatoarei Diana Şoşoacă, prin care este exceptată de la purtarea măştii de protecţie.

“Sunt foarte mulţi oameni care au o problemă cu purtarea măştii, o problemă medicală. Doamna Şoşoacă are o problemă medicală şi are o adeverinţă în acest sens. Aşteptăm toate verificările. Eu am o mască şi am dat tuturor colegilor mei măşti similare făcute de un producător român. Important e să promovăm produsele româneşti şi să mai producem ceva în ţară”, a afirmat Simion.


Vlad Voiculescu a postat, luni seară, un mesaj pe Facebook, în care aduce clarificări la decizia de a se retrage din Consiliul General.

Preşedintele PLUS Bucureşti, Vlad Voiculescu, aduce clarificări, luni seară, la decizia de a renunţa la mandatul de consilier general şi la funcţia de viceprimar. ”Când cel alături de care ai candidat nu îţi răspunde la telefon nu e chiar un semn bun”, afirmă Voiculescu, prcizând că-i doreşte succes primarului general şi echipei de la Primăria Capitalei, dar el a decis să facă un pas în spate. De aceea, a acceptat nominalizarea pentru funcţia de ministru al Sănătăţii în viitorul guvern.

”În general, fără încredere, nu se poate construi nimic. Iar când cel alături de care ai candidat nu îţi răspunde la telefon mai bine de o lună după seara alegerilor… nu e chiar un semn bun. Nu voi zăbovi însă mai mult însă asupra acestui aspect. Poate că avem pur şi simplu stiluri şi abordări diferite – respect asta şi îi doresc Primarului General succes. Nu doar pentru că şi-a dorit asta cu orice preţ, dar şi pentru că succesul actualei administraţii este esenţial pentru viitorul acestui oraş şi a milioane de oameni. Înţeleg deci, din nou, să fac pasul în spate şi sper din suflet ca lucrurile să se remedieze”, a mai scris Voiculescu, precizând că toate proiectele pe care le-a pregătit pentru Bucureşti alături de echipa USR PLUS vor fi preluate de Horia Tomescu.



Necunoscutele anului 2021, factorii care ar putea influenţa activitatea companiilor româneşti anul viitor, provin din cel puţin trei mari direcţii: politica fiscală a Uniunii Europene, evoluţia Brexit şi, pe plan intern, gestionarea dezechilibrului bugetar, afirmă Vlad Boeriu, partener coordonator servicii fiscale şi juridice, Deloitte România.

Pentru economiile Uniunii Europene, perspectiva este pozitivă, având în vedere că, după negocieri intense, statele membre au ajuns la un acord cu privire la bugetul multianual care, pentru exerciţiul financiar 2021 – 2027, depăşeşte 1.800 de miliarde de euro, aproape dublu faţă de cel anterior. Acesta cuprinde şi planul de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro, convenit pentru a ajuta economiile europene să limiteze efectele crizei generate de pandemie. Aşadar, necesarul de finanţare poate fi considerat asigurat, dar succesul planului va depinde de capacitatea statelor membre de a atrage şi de a utiliza eficient aceste fonduri. adaugă el.

Aceste taxe ar trebui implementate pe parcursul următorului exerciţiu financiar, dar este dificil de estimat un moment anume, având în vedere mecanismele greoaie de decizie la nivel european. Cu toate acestea, mai devreme sau mai târziu, îşi vor pune amprenta asupra activităţii companiilor şi a preţurilor pentru consumatorii finali, inclusiv a celor din România.


Premierul propus de Coaliţia de guvernare, Florin Cîţu, a mulţumit, luni seară, partenerilor pentru încrederea acordată şi a anunţat că Programul de guvernare este aproape finalizat, proiectele începute în 2020 de către guvernarea PNL, fiind completat cu proiectele partenerilor.

Proiectele ce vor fi implementate au acelaşi scop: ”dezvoltarea României”, a anunţat Cîţu, care a afirmat că se bazează pe parteneriatul cu partidele de centru-dreapta pentru ca procedurile de învestire a Guvernului să fie făcute cât mai repede.

”Mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încrederea acordată (…) am siguranţa că o să fie o guvernare stabilă, este o guvernare pe termen lung, o guvernare care are în centru interesul cetăţenilor”,  afirmat, luni seară, Florin Cîţu, la semnarea Acordului de funcţionare a coaliţiei 2020 – 2024.

Cîţu a anunţat că Programul de guvernare este aproape gata.



Primarul Sectorului 5, Cristian Piedone Popescu, a propus Consiliului Local să solicite demiterea directorului societăţii Economat şi schimbarea Consiliului de Administraţie, pe motiv de management defectuos.

Potrivit instituţiei, la Economat s-au constatat numeroase nereguli.

”Pe lângă numeroasele nereguli constatate până acum, printre care reamintim achiziţionarea de către Economat SRL a peste 30.000 de tablete sau a pixurilor Montegrappa, edilul Cristian-Victor Piedone Popescu a efectuat o vizită de lucru în teren, în urma căreia a descoperit că în Piaţa George Coşbuc sunt depozitate zeci de mii de containere şi cutii de arhivare cumpărate de Economat SRL şi vândute mai apoi către ADP, AES şi Salubrizare Fapte 5 SA. Tot în Piaţa George Coşbuc sunt depozitate mii de pachete de şerveţele şi topuri de hârtie”, a mai transmis Primăria.


Doi bărbați dintr-un sat sibian au consumat alcool până s-au luat la bătaie. Unul dintre ei, în vârstă de 38 de ani, a fost dus la spital cu răni grave la cap, iar după o săptămână a murit. Agresorul său, în vârstă de 36 de ani, a fost arestat.

Scandalul dintre cei doi a pornit într-un local din satul Hoghilag, județul Sibiu, unde s-au și luat la bătaie.

Victima, bărbatul de 38 de ani, a fost lovită grav la cap și a fost dusă la spitalul din Mediaș, apoi la cel din Sibiu, în comă, cu traumatism cranio cerebral acut. Din cauza loviturilor primite, duminică, după o săptămână de la agresiune, bărbatul a murit.


Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

sinteza stiri sinteza stiri pe scurt ora 22 Sinteză știri pe scurt ora 22.00 » 21.12.2020 stiri pe scurt
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes