Solar Orbiter: Misiunea solară europeană face prima trecere în apropierea Soarelui

Solar Orbiter: Misiunea solară europeană face prima trecere în apropierea Soarelui
Solar Orbiter: Misiunea solară europeană face prima trecere în apropierea Soarelui

Sonda europeană Solar Orbiter (SolO) face luni prima trecere în apropierea Soarelui, ajungând la o distanță de puțin peste 77 de milioane de km. SolO a fost lansat în februarie și are misiunea de a înțelege ce anume conduce comportamentul dinamic al stelei noastre.

Punctul de apropiere, cunoscut sub numele de perihelion, pune sonda între orbitele lui Venus și Mercur. În următorii ani, SolO se va apropia tot mai mult, ajungând la 43 de km km de Soare.

Așa cum se află astăzi, doar alte cinci misiuni s-au dus mai adânc în sistemul solar interior: Mariner 10, Helios 1 & 2, Messenger și Parker Solar Probe. Pământul orbitează la 149 milioane km, în medie, de Soare.

SolO este o ambarcațiune a Agenției Spațiale Europene (Esa) care a fost asamblată în Marea Britanie de compania aerospațială Airbus.

“Acum suntem doar una dintre constelațiile de nave spațiale care zboară în jurul Soarelui”, a spus prof. Horbury pentru BBC News.

Următorul eveniment major pentru SolO este apropierea de planeta Venus, care va fi realizată pentru a ajuta la atingerea traiectoriei în spirală către Soare. Acest lucru se va produce la sfârșitul lunii decembrie și aduce sonda la aproximativ 500.000 km deasupra suprafeței planetei.

Faza științifică completă a misiunii urmează să înceapă în 2021, când toate cele 10 instrumente ale SolO, inclusiv sistemele de înregistrare a imaginilor, vor începe observații periodice.

”Am fost atât de nervos când am lansat-o”, a mai spus prof. Horbury. “Cred că cu cât știi mai multe despre un proiect, cu atât știi mai multe despre lucrurile care pot merge prost. Dar Solar Orbiter este acolo, funcționează și va avea un succes fantastic.”

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

misiune solara Solar Orbiter sonda solara
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes