Somnul empatiei naște monștri

Somnul empatiei naște monștri. Opinie de Ioan Enache, Bimingham
Somnul empatiei naște monștri. Opinie de Ioan Enache, Bimingham

Pentru că vă lipsește empatia, ați râs de ei, i-ați înjurat și i-ați desconsiderat. I-ați privit cu superioritate în loc să încercați să îi înțelegeți.
Ați aruncat în ei cu faină, cu monede de 10 bani și i-ați scuipat.
Îi priveați cu dispreț vă băteați joc de credința lor presiflându-i și catalogându-i “pupători de moaște”.
I-ați filmat la mitiguri, pe toți cei cărora le lipseau dinții în gură, aveau panofii rupți și i-ați supus la public shame. Facebook a devenit pentru voi ceea ce pe vremea comunismului era gazeta de perete, unde erau înfierați toți cei care nu se încadrau cu directivele de partid.
Pe cei plecați din țară să facă un ban cinstit din munca lor, i-ați numit ironic “căpșunari”, “curve” și “hoți”.

Deși capsunarii, hoții și curvele alea au trimis și ei bani în țară. Un fost hoț din magazine îmi spunea că rămăsese în urmă cu rata la bancă și după circa două luni de furat în străinătate a reușit să ajungă cu ratele la zi.

Voi v-ați autoproclamat “tineri frumoși și liberi” și ați SCOS banii din țară în vacanțe exotice. Măcar câte un weekend pe an la Londra, Roma sau Paris, unde neapărat v-ați făcut selfie pentru a dovedi prietenilor că aveți bani și nu sunteți că asistații aia sociali a căror unică distracție este berea la pet.
Apoi v-ați mirat că AUR a ajuns în Parlament, pentru nicio secundă nu v-a trecut prin cap că oamenii ăia, obligați să stea în case, au rămas fară bani. Și au votat așa cum au făcut mereu: antisistem. Acelaș vot antistem v-a dus în Parlament în urmă cu câțiva ani proprii aleși. Unii dintre ei urmași ai foștilor securiști sau activiști PCR. Atunci acești “diasporezi” erau buni, pentru că votaseră ca voi.

Nicio secundă nu v-ați gândit că unii dintre votanții AUR votaseră cu voi în alegerile anterioare. Nu spuneți că nu e așa. Știu câțiva oameni care au votat cu PNL sau PLUSR și care acum au votat cu noul partid.
Îi înjurați și îi faceți iar prosti pentru că se lasă manipulați, dar e “silencio stampa” când e vorba de manipulările voastre la fel de grosolane ca cele ale semidocților de la AUR. Deși și voi sunteți la fel de analfabeți funcțional, cu toate facultățile făcute la privat sau pe banii părinților în străinătate.

La prima relaxare v-ați dus să schiați, îndemnați pentru că așa v-a spus președintele însă ați înjurat bătrânii pentru că nu stau în case. În timp ce voi erați cei mai mari răspandaci ai Covidului. Unii dintre voi v-ați îmbolnăvit bătrânii care nu au ieșit deloc din case.
Ați aplaudat cu frenezie măsurile aberante luate de guvern. Bâlbele acestor guverne incapabile să gestioneze o criză și când unii criticau guvernul aruncați imediat singurul argument pe care îl puteți aduce: “da’ ce? era mai bine cu PSD” ?
Nu c***e! Nu știu dacă era mai bine. Dacă pesedistii sunt proști și hoți nu însemnă că peneliștii și pluseriștii sunt mai deștepți și cinstiți.

Apoi i-ați înjurat că NU au ieșit la vot îndemnați de președinte. Cel care acum un an, când OMS deja declarase pandemie, spunea, obsedat de organizarea unor alegeri anticipate, că virusul ăsta – care ucide fară discriminare – este o simplă răceală.
I-ați înjurat apoi pentru că nu vor să se vaccineze. Că preferă să moară acasă, decât să ajungă în spitale. În spitalele romanești unde un bun prieten al meu a murit după circa 3 săptămâni de spitalizare. Era internat pentru o boală la ficat, a ajuns să se infecteze cu Covid. Probabil pentru că dacă în secțiile cu bolnavi de Covid este cât de cât o restricție, în celelalte se circulă la fel de liber.

Le spuneți să aibe încredere în medici. Aceiași medici care luau șpagă doar pentru că vorbeau cu tine. Le spuneți că toți, dar absolut toți au murit de Covid, când știm foarte bine că malpraxisul este ceva obișnuit în spitalele romanești și nu vom afla niciodată dacă nu cumva unii medici și-au ascuns incompetența în spatele acestui flagel.
Le spuneți că sistemul de sănătate din România o să facă față pandemiei, dar în același timp ați aplaudat când acest guvern a anunțat că taie din bugetul Sănătățîi. Deși era clar că urmează valul trei.

În timp ce guvernul britanic duce campanii masive de informare a populației (pentru orice restricție sau ridicare de restricție) prin toate mijloacele media, pe siteul gov.ro și pagina de facebook a acestei instituții vedem doar poze cu premierul. Pentru că, pe banii plătitorilor de taxe (de la Năstase încoace), aleșii își fac reclamă.

Acum iar râdeți de ei și iar îi înjurați pentru că sunt proști și nu vor să mai stea în case.
Pentru voi protecția socială e un moft.

Aseară au ieșit să protesteze. Au țipat în București, Arad, Brăila, Timișoara, Galați (și nu numai): “Libertate” și “Jos Masca”.
De fapt protestau împotriva unui stat impotent. Un stat incapabil să își protejeze cetățenii. Un stat pentru care cei săraci și fară posibilitatea de a lucra de acasă nu există. Au protestat pentru că guvernul actual, cu toți banii pe care îi plătește unor agenții de PR, nu e capabil să comunice. Nu e capabil de o strategie pentru ieșirea din colapsul social și economic.
Au protestat pentru că în timp ce ei sărăceau încuiați în case, politicieni și corporații își făceau averi vânzând echipamente de protecție la prețuri umflate.

Ieri ați văzut o parte dintre ei. Știu că i-ați văzut, deși televiziunile nu au dat niciun live. I-ați văzut, tot live, pe rețelele sociale. La filmările lor se uitau mii de indivizi ca voi.
Și în timp ce vă uitați de ei ați făcut ceea ce știți: să îi priviți cu superioritate și să îi înjurați.
Pentru că și ei și voi aveți ochelari de cal și nu vedeți mai departe de ecranul telefonului mobil.

Autor: Ioan Enache (prietenii îi spun John)
A plecat din țară în 2014; din 2015 locuiește în Regatul Unit, lângă Birmingham;
Studii: master și licența în științe politice la Universitatea din București, Facultatea de Știinte Politice;
Profesia actuala: freelancer, video editare, fotografie și webdesign. https://www.fast-websites.uk/about/ ;
A mai publicat pe blogul personal (mcgogoo.ro) Cronica română și revista Marketwatch.
Secretar de redacție la Sfera politicii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ioan enache naste monstri opinie ioan enache somnul empatiei somnul empatiei naste monstri
Ioan Enache

Alte stiri de interes