Economie

SONDAJ îngrijorător pentru mediul de afaceri din România. Nu se știe când ne vom reveni

67% dintre managerii chestionaţi într-un barometru comandat de Sierra Quadrant, companie din sectorul reorganizării companiilor, se focusează pe restructurarea afacerilor, în timp ce 59% dintre ei au reclamat scăderea business-ului cu peste 50 de procente.

Oamenii de afaceri din România, investitori, manageri şi angajaţi cu funcţii de răspundere din majoritatea domeniilor economice, privesc cu precauţie la perspectivele economiei, în contextul accentuării problemelor financiare determinate de pandemia COVID. 67% dintre managerii chestionaţi într-un barometru comandat de Sierra Quadrant se focusează pe restructurarea afacerilor. Pandemia de coronavirus COVID 19 a afectat într-un mod semnificativ mediul de afaceri românesc, unul şi aşa fragil, cu peste 90% din companii slab capitalizate, multe dintre ele aflate în zona de supravieţuire, fără disponibilităţi financiare pe termen mediu şi lung

Rezultate sondaj

Potrivit rezultatelor unui barometru realizat de compania de consultanţă Frames la comanda Sierra Quadrant, în perioada 10-20 septembrie, cei mai mulţi dintre cei 1.850 de respondenţi privesc cu îngrijorare la perspectivele business-ului pe care îl reprezintă.

Întrebaţi în ce măsură pandemia le-a influenţat business-ul, 72% au declarat că provocările economice generate de COVID i-au afectat în mare măsură, 21% într-o oarecare măsură, în timp ce numai 7% s-au declarat ,,imuni’’ la efectele negative ale crizei.

Cei mai mulţi respondenţi (59%) au reclamat scăderea business-ului cu peste 50 de procente. 13% s-au confruntat cu o diminuare a afacerilor cuprinsă între 20 – 50%, iar 18% au marcat scăderea încasărilor cu procente de până în 20%. Numai 7% au afirmat că cifra de afaceri nu le-a fost afectată, în timp ce 12% au evitat să răspundă.

Scăderea vânzărilor, în prim plan

Potrivit barometrului Frames & Sierra Quadrant, scăderea vânzărilor s-a aflat în prim-plan, menţionată de 61% dintre managerii chestionaţi. Pe locul secund s-a situat neîncasarea facturilor (24%), urmată de alte probleme precum închiderea activităţii, pe fondul shut-down-ului din pandemie.

”Criza COVID a lovit puternic în lanţurile economice din aproape toate domeniile de activitate. În condiţiile slabei capitalizări din economie, multe dintre firme erau şi sunt angrenate în mecanisme de tip credit comercial/credit furnizor, iar scăderea abruptă a consumului de bunuri şi servicii din 2020 a afectat în mod semnificativ relaţiile dintre companii. Blocajul financiar s-a accentuat şi multe firme au intrat în dificulătăţi financiare majore”, afirmă Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Potrivit barometrului Sierra Quadrant, întrebaţi ce măsuri au luat sau vor să ia pentru a-şi proteja business-ul în contextul pandemiei, 67% au indicat ,,restructurarea afacerilor’’ drept principală măsură, în timp ce numai 16% au declarat că nu vor lua măsuri suplimentare. 17% au evitat să ofere un răspuns.

Măsuri de redresare și concedieri

Principalele măsuri de restructurare vizate de manageri vizează reconfigurarea ofertelor (43%), reducerea creditului furnizor (29%), scăderea cheltuielilor de funcţionare (23%), reduceri de personal (16%) şi digitalizarea activităţilor companiilor (12%).

Întrebaţi ce ar face dacă afacerea pe care o conduc sau o reprezintă ar intra în dificultate, peste 70% dintre manageri au indicat că ar apela la insolvenţă sau concordat preventiv. Potrivit experţilor de la Sierra Quadrant, concordatul preventiv este avantajos pentru că permite acoperirea în timp cât mai scurt şi în proporţie cât mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitării procedurilor de faliment.

În plus, debitorul poate cere judecătorului sindic suspendarea provizorie a executărilor silite urmând ca acestea să se suspende de drept din momentul comunicării hotărârii de constatare a concordatului către creditorii semnatari, suspendarea curgerii dobânzilor, penalităţilor şi a cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.

Dincolo de insolvenţă şi concordatul preventiv, specialiştii estimează că multe firme vor închide porţile în următoarele şase luni.

”Avem aproape 130.000 de firme, cu peste 850.000 de angajaţi, care se aflau pe pierdere încă dinainte de criza COVID şi care au supravieţuit în această perioadă numai din prisma ajutoarelor oferite de stat. Mare parte dintre aceste companii, probabil, vor opri activitatea complet şi îşi vor lichida afacerile imediat după ce statul şi băncile vor încerca să îşi recupereze banii datoraţi în contul taxelor, impozitelor sau după caz a ratelor şi leasing-urilor bancare”, estimează analiştii.

Barometrul realizat de compania de consultanţă Frames, la comanda Sierra Quadrant, consultat de news.ro, a fost realizat în perioada 10-20 septembrie 2020, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 300 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc. La barometru au răspuns, în total, 1.850 de persoane.

Profilul respondenţilor a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 68% bărbaţi şi 32% femei, cu o vârstă medie de 45 de ani.

Alte știri de interes

Apare un nou GIGANT auto: STELLANTIS. Fiat Chrysler şi PSA vor primi aprobarea UE pentru fuziune

Mihnea Tudor

Agenţia de rating Moody’s a menţinut ratingul de ţară al României. Ministrul Finanţelor, anunţ important despre încasări la buget

Saghin Cristian

Năsui: S-au dus peste 3 miliarde de lei în plină pandemie pe pensiile speciale, în timp ce noi aşteptăm verdictul CCR

Mihnea Tudor

Vehiculele şi containerele vor fi scanate și din mers de Poliția Transporturi – FOTO

Mihnea Tudor

Ancheta pentru execuţia bugetară în perioada 2017-2019. Cîțu: Ciolacu şi gaşca lui trebuie să plătească pentru subminarea economiei naţionale

Saghin Cristian

Înscrieri la minut: Ministrul Economiei anunță numărul de IMM-uri care au aplicat pentru accesarea granturilor pentru capitalul de lucru

Mihnea Tudor

Florin Cîțu, propunere CURAJOASĂ pentru Marcel Ciolacu. Se poate ajunge în penal: ”Crimă cu premeditare!”

Saghin Cristian

Vacanțe în pandemie – Românii au salvat litoralul bulgăresc în acest sezon

Saghin Cristian

INS: Producţia industrială a scăzut în primele opt luni, ca serie brută, cu 13,7%, faţă de perioadă similară din 2019

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »