Şoşoacă ar putea primi un avertisment public scris și NU va mai avea dreptul să ia cuvântul în Parlament timp de trei luni

Şoşoacă ar putea primi un avertisment public scris și NU va mai avea dreptul să ia cuvântul în Parlament timp de trei luni
Şoşoacă ar putea primi un avertisment public scris și NU va mai avea dreptul să ia cuvântul în Parlament timp de trei luni

Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL), afirmă că senatoarea Diana Şoşoacă riscă să primească un avertisment public scris, pentru derapajele din ultima vreme, inclusiv nepurtarea măştii, ceea ce înseamnă că nu va mai putea lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni. 

“Din păcate, probabil că şi această cultură a Parlamentului nu a permis în trecut să se reglementeze prin regulament nişte măsuri foarte severe. Ele sunt mai mult la nivel simbolic”, consideră Scântei.

Iuliana Scântei a declarat, la RFI, că Diana Şoşoacă a mai fost sancţionată în Parlament.

“Din păcate, probabil că şi această cultură a Parlamentului nu a permis în trecut să se reglementeze prin regulament nişte măsuri foarte severe. Ele sunt mai mult la nivel simbolic, întrucât comportamentul injurios şi exercitarea mandatului în mod abuziv dacă nu constituie în sine o faptă contravenţională penală sau civilă, la nivel parlamentar, regulamentul şi codul de conduită prevăd sancţiuni simbolice pentru acel parlamentar. Primele patru sancţiuni pot fi aplicate şi au fost aplicate în cazul doamnei senator Şoşoacă de preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi au constat în avertismente, mustrări, luarea cuvântului, însemnând întreruperea microfonului, îndepărtarea din sală”, a explicat Scântei.

Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului a afirmat că Diana Şoşoacă riscă, potrivit regulamentului, să nu mai poată lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni.

“Ultima sancţiune, aşa cum prevăd regulamentul şi statutul deputaţilor şi senatorilor astăzi, o reprezintă avertismentul public scris. Avertismentul public scris este o măsură de formalizare practic a sancţiunii. Ea este aplicată de Biroul Permanent, în urma verificării de către Comisia Juridică a existenţei unor abateri, care se subscriu aplicării acestui avertisment public scris (…). Noi vom înainta Biroului Permanent raportul, cu constatările abaterilor de la deontologia parlamentară şi vom propune aplicarea acestei ultime sancţiuni disciplinare. Biroul Permanent va vota în plenul şedinţei adoptarea, aplicarea acestei sancţiuni pentru senatorul în cauză şi preşedintele Senatului va trebui să citească plenului sancţiunea. Efectul juridic al sancţiunii este că, vreme de trei luni de zile, senatorul sancţionat nu poate să reprezinte intern şi internaţional interesele alegătorilor, inclusiv prin luări de cuvânt”, a adăugat sursa citată.

Întrebată concret dacă asta înseamnă că, ipotetic vorbind, Diana Şoşoacă nu va mai putea lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni, Iuliana Scântei a confirmat: “Da, timp de trei luni de zile. Domnia sa are şi o cale de atac împotriva deciziei Biroului Permanent, iar competenţa soluţionării revine plenului, plenul este suveran”.

Senatoarea Diana Şoşoacă a chemat, marţi, poliţia la Parlament, după ce a avut schimburi de replici cu preşedinta Comisiei juridice a Senatului Iuliana Scântei, unde aceasta trebuia să fie audiată înainte de a fi sancţionată pentru comportamentul în Senat, la propunerea PNL.

 Scandalul a început de la faptul că Scântei i-a cerut acesteia să poarte mască de protecţie. Ulterior, Şoşoacă a sunat la 112 după ce nu a fost lăsată în sală, susţinând că a fost “bruscată şi lovită”. 

Ea a precizat că va face plângere penală împotriva lui Scântei, dar şi a câtorva angajaţi ai Senatului.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

3 luni nu ia cuvantul Parlament avertisment public scris sosoaca
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes