Spionajul norvegian: Rusia are ”tot ce-i trebuie pentru o invazie completă”. Casa Albă anunță „un atac rapid” asupra Kievului. Biden crede că Putin ”s-a decis”

Spionajul norvegian: Rusia are ”tot ce-i trebuie pentru o invazie completă”. Casa Albă anunță „un atac rapid” asupra Kievului. Biden anunță că Putin ”s-a decis”. sursa foto: captura tv
Spionajul norvegian: Rusia are ”tot ce-i trebuie pentru o invazie completă”. Casa Albă anunță „un atac rapid” asupra Kievului. Biden anunță că Putin ”s-a decis”. sursa foto: captura tv

Totul este pregătit din punct de vedere operaţional în vederea unui larg spectru de opraţiuni militare ruse în Ucraina, estimează vineri şeful serviciilor militare norvegiene de informaţii, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, care subliniază că decizia aparţine doar Kremlinului.

Ruşii ”au tot ce le trebuie pentru a pune totul în aplicare, de la o invazie minoră în est, atacuri minore mai peste tot în Ucraina, la o invazie completă şi, eventual, o ocupaţie a întregii Ucraine sau a unor părţi” ale acestei ţări, declară viceamiralul Nils Andreas Stensønes.

”Acum, îi revine în primul rând preşeidntelui (rus Vladimir) Putin să aleagă dacă vrea să o facă sau nu”, declară el.

Şeful spionajului militar norvegian a făcut aceste declaraţii la evaluarea anuală de către principalele servicii de securitate norvegiene a riscurilor care planează la adresa acestei ţări scandinave, un stat membru NATO.

Potrivit viceamiralului, ”peste 150.000 de combatanţi” ruşi se află comasaţi în prezent la frontiera Ucranei, dar şi ”armele cele mai avansate” ale Rusiei şi întreaga logistică necesară.

”Este foarte dificil să se spună dacă (o ofensivă) este probabilă sau improbabilă, pentru că preşedintelui rus îi revine să ia această decizie”, subliniază el.

Occidentul acuză Rusia de faptul că pregăteşte o invazie iminentă a vecinului său, acuzaţii pe care Moscova le dezminte.

Atac rapid asupra Kievului

Statele Unite consideră că o potențială invazie va începe cu siguranţă cu un bombardament aerian şi ar putea include „un atac rapid” asupra Kievului, a declarat vineri un înalt oficial al Casei Albe.

Consilierul american pentru securitate, Jake Sullivan, le-a cerut americanilor din Ucraina să părăsească țara „în termen de 24 până la 48 de ore”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că există „semne foarte tulburătoare ale escaladării Rusiei”.

„Suntem într-o fereastră în care o invazie ar putea începe în orice moment – și pentru a fi clar, asta include și faptul că se poate întâmpla în timpul Jocurilor Olimpice”, a spus Blinken.

Joe Biden le-ar fi spus liderilor NATO și UE că SUA consideră că Vladimir Putin s-a decis să invadeze Ucraina, atac care s-ar putea întâmpla în următoarele zile, potrivit unor surse diplomatice, citate de presă britanică.

O serie de țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, pe fondul avertismentelor tot mai mari despre o invazie rusă.

Preşedintele american, Joe Biden, i-a îndemnat joi pe cetăţenii americani să părăsească Ucraina “acum” din cauza riscului sporit al unei invazii ruse, avertizând că situaţia ar putea “scăpa rapid de sub control”, în pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni.

Surse diplomatice spun că Joe Biden le-ar fi transmis aliaților din NATO că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina, însă Jake Sullivan, consilierul prezidențial american pentru securitate națională, a nuanțat poziția părții americane și susține că, în opinia Washingtonului, președintele Federației Ruse încă nu a dat „un ordin final”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

armata rusa biden putin invazie rusia invazie ucraina razboi rusia
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes