Stare de Alertă pentru 30 de zile! Măsurile instituite de Guvern

Stare de Alertă pentru 30 de zile! Măsurile instituite de Guvern
Stare de Alertă pentru 30 de zile! Măsurile instituite de Guvern

În urma declarațiilor de presă, ce au urmat ședinței CNSU, susținute de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, în România se instituie Starea de Alertă pentru 30 de zile.

Anunțul oficial a fost făcut de ministrul de Interne, Marcel Vela.

Art 1- Din 15 mai 2020 se declară starea de alertă pentru 30 zile

Art 2- Măsurile de control sunt prevăzute în anexa din hotărâre.

Art 3 – Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri specifice de protecție se adoptă prin ordin MS și MAI

Art 4- Autoritățile centrale și locale emit acte potrivit normelor de competență”, a declarat Marcel Vela.

Reguli în Starea de Alertă

Raed Arafat: „Anexa urmează a fi publicată în seara asta în Monitorul Oficial, am să menționez următoarele:

Începând cu 15 mai 2020, spațiile comerciale, transport în comun e obligatorie purtatul măștii, trebuie să acopere nasul și gura.

Firmele au obligația să organizeze munca de la domiciliu a oamenilor, dacă nu e posibil să ia măsuri pentru asigurarea triaj epidemilogic, respectarea regulilor privitor desfășurarea activității, decalarea program de lucru pentru entități cu număr mai mare de salariați.

Începerea/terminarea programului de lucru trebuie să se termine la 1 ora distanță, în tranșe de minim 30% din personal.

Pentru cei care desfășoară lucru cu publicul, iau măsuri astfel: accesul trebuie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 metri pentu fiecare om și o distanță de 2 metri între oameni. Să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură depășește 37.3 grade Celisus, conform OMS.

Să asigure evitarea aglomerării în special în zonele caselor de marcat și a ghișeelor. Operatorii de transport persoane trebuie să respecte regulile specifice.

E suspendat temporar servirea mesei în restaurante, dar și terasele din exteriorul acestor locații. Rămân închise terasele. Sunt excepție acele spații de tip drive-in, room-service, care nu presupun ca clientul să rămână acolo.

Este suspendata temporar comercializarea de produse in centrele comerciale cu suprafata mai mare de 15.000 de mp. Sunt exceptate magazinele de optica, cele farmaceutice si cele de electronice care livreaza la domiciliu.

– Se prelungeste masura suspendarii zborurilor catre: Irlanda, Elvetia, Turcia, Iran, Luxemburg, Spania.

– Se suspenda transportul rutier international de persoane pentru toate cursele spre Italia, Spania, Germania, Turcia, pana in 1 iulie.

– Se reia activitatea cabinetelor in cabinetele stomatologice.

– Se instituie pentru persoanelor care vin din strainatate masura carantinarii la domiciuliu, sau se poate solicita carantinarea in spatii institutionalizate pentru cei care nu doresc sa stea cu familia.

– Cei care nu respecta izolarea vor fi trimisi in carantina institutionalozata si vor suporta costurile.

– Este permisa circulatia persoanelor in interiorul localitatii pentru grupuri de persoane nu mai mare de 3.

– Se dispune redeschiderea parcurilor.

– Este interzisa deplasarea in afara localitatii cu exceptia celor care merg in interes de serviciu, pentru ingrijirea altor proprietati, pentru motive medicale.

– Se mentine suspendarea cursurilor in unitatile scolare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

stare de alerta
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes