LIVE – Stare de asediu la Washington. Protestatarii au luat cu asalt clădirea Cpitoliului

Congresul SUA este supus unei presiuni uriașe. Statele Unite se află la un pas de război civil, în condițiile în care mii de susținători ai lui Donald Trump, dar și ai președintelui ales, Joe Biden, se află la această oră în stradă.

Se petrec scene incredibile, miercuri, în capitala Statelor Unite ale Americii, unde susținătorii lui Donald Trump au intrat în Congres, pentru a-și susține favoritul. Protestatarii au reușit să intre în Congres. Primarul Washington a declarat stare de asediu.

Președintele încă în funcție refuză să îi predea mandatul lui Joe Biden.

Susținătorii lui Donald Trump au rupt cordoanele de ordine și au luat cu asalt clădirea Congresului, reușind să intre. Înăuntru are loc procedura de confirmare a rezultatului alegerilor prezidențiale.

LIVE

https://www.youtube.com/watch?v=oMCoxdTRCag

Înainte de deschiderea ședinței Congresului, Mike Pence a publicat pe contul său de Twitter o scrisoare în care arată că rolul pe care îl va avea este de fapt unul mai mult ceremonial și că nu va bloca confirmarea lui Joe Biden ca președinte ales, în ciuda cererilor venite din partea lui Trump.

Poliţia Capitoliului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon, precum şi altele situate în jurul Capitoliului, la puţin timp după discursul lui Donald Trump. Miliardarul republican le-a cerut partizanilor săi să protesteze contra validării de către aleşii Congresului a victoriei opozantului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în interiorul Capitoliului.

În cadrul discursului avut la protest Donald Trump a spus în repetate rânduri că rezultatul alegerilor poate fi schimbat dacă Mike Pence „face ce trebuie” și a îndemnat protestatarii să plece în marș spre Capitoliu.

Donald Trump, a reacționat la refuzul lui Mike Pence de a pune opreliști în alegerea lui Biden în funcția de președinte:

„Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit făcut pentru a proteja țara noastră și Constituția noastră, oferind statelor șansa de a certifica un set corectat de fapte, nu cele frauduloase sau inexacte pe care li s-a cerut să le certifice anterior. Statele Unite ale Americii cer adevărul!“

CNN relatează că intrările și ieșirile din Capitoliu au fost blocate de Poliție în urma tensiunilor și violențelor între protestatari și forțele de ordine.

UPDATE

Vicpreședintele Mike Pence a fost evacuat din Capitoliu de Secret Service prin tunelurile secrete special create pentru situații de criză.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

capitoliu proteste washington
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes