Starea tehnică a autovehiculelor la CONTROL! Sute de sancţiuni într-o zi, pentru defecţiuni la sistemele de frânare, direcţie şi iluminat, dar şi pentru anvelope

Poliţiştii rutieri din Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare şi Timiş au făcut o acţiune, în perioada 11 – 12 mai, pentru reducerea numărului accidentelor rutiere cu consecinţe grave, produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor. S-au aplicat 528 de sancţiuni contravenţionale, multe dintre ele pentru defecţiuni la sistemele de frânare, direcţie şi iluminat, dar şi pentru anvelope neconforme.

”Pentru reducerea accidentelor rutiere, pe parcursul acţiunii, a fost verificată starea tehnică a autovehiculelor, a sistemelor de frânare, a mecanismelor de direcţie, a sistemelor de reducere a zgomotului şi a emisiilor poluante. De asemenea, au fost verificate instalaţiile de iluminare/semnalizare, echipamentele electrice, existenţa şi autenticitatea seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor, vizibilitatea şi legalitatea montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate”, a transmis Poliţia Română.

La autoturismele verificate, au fost vizate şi sistemul de rulare (punţi, roţi, anvelope şi suspensie), precum şi aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă şi care sunt marcate corespunzător.

Documentele la control

În ceea ce priveşte corectitudinea datelor din documentele prevăzute de lege, pe care conducătorii auto trebuie să le deţină, au fost verificate certificatele de înmatriculare şi concordanţa datelor înscrise în acestea cu datele şi caracteristicile tehnice ale vehiculelor, deţinerea inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia şi deţinerea certificatului de agreare pentru activitatea de transport în regim de taxi/viza anuală.

La acţiune, au participat poliţişti rutieri care, în colaborare cu specialişti din cadrul Regiei Autonome – Registrul Auto Român, au verificat 946 de autovehicule şi au aplicat 528 de sancţiuni contravenţionale.

Din totalul sancţiunilor contravenţionale, 6 au fost aplicate pentru deficienţe ale sistemul de frânare, 4 pentru deficienţe ale mecanismului de direcţie, 34 pentru deficienţe ale sistemului de rulare (anvelope), 43 pentru deficienţe ale instalaţiilor de iluminare/semnalizare şi 10 pentru aplicare folii neomologate sau tratamente chimice pe parbriz, geamurile laterale ori lunetă.

De asemenea, 34 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru alte deficienţe tehnice, 16 pentru neefectuarea în termen a inspecţiei tehnice periodice, 308 pentru alte abateri de la normele rutiere şi 73 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Pentru deficienţe periculoase la sistemul de frânare au fost reţinute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 5 permise de conducere, iar, pentru deficienţe periculoase la mecanismul de direcţie, au fost reţinute 4 permise de conducere. Pentru alte abateri, au fost reţinute 6 permise de conducere.

Totodată, au fost retrase 123 de certificate de înmatriculare, dintre care 109 certificate de înmatriculare au fost retrase vehiculelor înmatriculate în România şi 14 certificate de înmatriculare retrase vehiculelor înmatriculate în alte state.

Poliţiştii rutieri au dispus, în 7 cazuri, imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul creat de deficienţele tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere.

În cadrul activităţilor de control, au fost constatate 3 infracţiuni dintre care 2 la regimul circulaţiei şi 1 de altă natură.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

control politie masinicontrol stare tehnica a autovehiculelorrazie politie
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes