Stelian Ion anunţă ”veşti bune pentru Justiţie”: Deblocarea crizei de resurse umane

Stelian Ion, ministrul Justiţiei, anunţă, luni seară, ”veşti bune pentru Justiţie”, respective deblocarea concursurilor în Magistratură şi îmbunătăţirea accesului la DNA şi DIICOT.

”Veşti bune pentru Justiţie! Deblocarea concursurilor în Magistratură şi îmbunătăţirea accesului la DNA şi DIICOT”, a scris, luni seară, pe Facebook, ministrul Stelian Ion.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiţiei, ”Senatul României a votat două proiecte de lege extrem de importante pentru buna funcţionare a Justiţiei şi pentru deblocarea crizei de resurse umane”.

Deblocarea crizei de resurse umane

Cele două proiecte se referă la:

– Organizarea concursurilor de admitere în Magistratură şi de admitere la INM (ultimele concursuri fiind organizate în 2019); şi declanşarea sesiunilor de transfer al procurorilor şi judecătorilor (ultima sesiune s-a ţinut în martie 2020).

– Vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor în cadrul D.N.A. şi D.I.I.C.O.T., care a scăzut la 7 ani în funcţia de judecător sau procuror (de la 10 ani la cât fusese crescută ca urmare a modificărilor nocive realizate de Comisia Iordache prin Legea nr. 207/2017 şi Guvernul Dăncilă/Tudorel Toader prin O.U.G. nr. 92/2018).

”Au fost astfel modificate Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, punându-se în acord cu deciziile C.C.R. : 1.) Lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură şi 2.) Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legii 304/2004 privind organizarea judiciară (care vizează, între altele, reglementarea procedurii de transfer al judecătorilor şi procurorilor)”, a transmis Ministerul Justiţiei.

De asemenea, alături de H.G. nr.650/16.06.2021, prin care s-au suplimentat cu 90 numărul maxim de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară şi cu 50 numărul maxim de posturi de personal auxiliar de specialitate, scăderea vechimii era absolut necesară pentru ca DNA să-şi poată îndeplini rolul de combaterea a corupţiei, Direcţia având un deficit de aproximativ 30% din schema de procurori.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

admitere magistratura numire procurori dna posturi magistratura stelian ion
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes