Stoltenberg anunță că NATO a activat Forţa de Reacţie Rapidă. Este prima dată de la înființarea NATO

Stoltenberg: Alianţa Nord-Atlantică a activat Forţa de Reacţie. Sursa foto: NATO, cpv
Stoltenberg: Alianţa Nord-Atlantică a activat Forţa de Reacţie. Sursa foto: NATO, cpv

NATO a activat Forţa de Reacţie, pentru a putea răspunde oricărei urgenţe, a declarat vineri seară secretarul general Jens Stoltenberg, cerând Rusiei să înceteze acest “război fără sens din Ucraina”.

NATO desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunţat vineri seară secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO.

Într-o conferinţă de presă la Bruxelles, Stoltenberg a spus că Rusia încearcă să înlăture guvernul de la Kiev.

”Acum desfăşurăm forţa de reacţie a NATO pentru prima dată în contextul apărării colective”, a declarat secretarul general al Alianţei.

Potrivit declaraţiei publicate la finalul summitului, citată de Agerpres, şefii de stat ai ţărilor membre NATO au convenit să continue să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor aliaţilor.

Aliaţii au avut consultări în temeiul articolului 4 din Tratatul de la Washington.

Liderii NATO cer Rusiei să îşi oprească imediat ofensiva militară, să îşi retragă toate forţele din Ucraina, subliniind că acest atac brutal, planificat de mult timp, asupra Ucrainei, o ţară independentă, paşnică şi democratică, a fost efectuat fără nicio provocare şi fără nicio justificare.

Liderii ţărilor aliate îşi reafirmă solidaritatea cu preşedintele, parlamentul şi guvernul Ucrainei, aleşi în mod democratic, şi cu poporul ucrainean.

De asemenea, NATO îşi menţine angajamentul faţă de toate principiile fundamentale care stau la baza securităţii europene, inclusiv faţă de dreptul fiecărei ţări de a-şi alege propriile acorduri de securitate.

Mesajul europarlamentarului Rareș Bogdan

”Forța de Reacție Rapidă a NATO a fost activată in această seară. Toate cele 30 state membre NATO au hotarat în unanimitate acest lucru. Nu uitați, SUNTEM in DEPLINA si TOTALA SIGURANTA in ROMANIA! Forta de reacție rapidă a NATO include 60.000 de soldati extrem de bine antrenati (in 2003, cand a fost înființata, avea doar 5.000 de soldati) si tehnică de luptă de ultima generatie, avioane F35 si F16, drone de ultima generatie, elicoptere de atac, rachete, nave de lupta, blindate de ultima generatie.

Este prima data de la inființarea sa, in urma cu 19 ani, cand Forta de Reactie Rapida este activata! Ea va fi coordonata de Comandamentul din Germania. Trupe si tehnică de ultima generație vor fi amplasate in țările baltice, Polonia, România, Turcia (aeroporturile din Izmir, Dalaman) si nordul Italiei”, scrie europarlamentarul liberal Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

forta de reactie rapidamilitari natonatorazboi rusiastoltenberg
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes