Educatie

Studenții ieșeni îi cer demisia rectorului Tudorel Toader

Se cere demisia de onoare a rectorului Tudorel Toader. foto: Liga Studenților Iași
Se cere demisia de onoare a rectorului Tudorel Toader. foto: Liga Studenților Iași

”Liga Studenților (LS IAȘI) îi cere demisia de onoare lui Tudorel Toader din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dreptate fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în speța referitoare la revocarea ei din funcție în urma „ievaluării” fostului ministru al Justiției”, spun studenții ieșeni, într-un mesaj pe facebook.

”Toader s-a folosit de aparenta legalitate a raportului întocmit în februarie 2018, a procedurii de destituire și a deciziei Curții Constituționale a României pentru a influența opinia membrilor comunității academice asupra faptelor sale realizate ca ministru al Justiției, care au impactat în mod negativ și imaginea Universității „Cuza”. Astfel, cadrelor didactice și studenților care s-au opus de la bun început „lungului marș al lui Toader” prin Justiție li s-a confirmat buna credință, cunoștințele și intuiția juridică, pe când o parte dintre profesorii care l-au susținut la alegerile pentru funcția de rector se simt mințiți și înșelați, considerând că dacă decizia CEDO ar fi venit înainte de alegeri nu i-ar mai fi acordat votul lui Toader pentru un nou mandat la conducerea universității”, mai arată sursa citată.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a constatat că întreaga procedură de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, a încălcat art. 6 alin. (1) și art. 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, adică dreptul la judecarea cauzei într-un mod echitabil și libertatea de exprimare.

Judecătorii Curții au arătat în mod clar faptul că procedura de revocare din funcție, inițiată de către Tudorel Toader ca ministru al Justiției, a adus atingere independenței procurorilor prin imixtiunea factorului politic, cu scopul de a îngreuna cercetările în cazul unor persoane cu funcții publice și că nu s-au adus dovezi privind managementul defectuos al DNA.

Mesaj foarte prost din partea lui Tudorel Toader

„Nu doar Tudorel Toader, ci toți actorii responsabili de condamnarea dură suferită de România la CEDO să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute! În vara anului 2018 studenților și absolvenților facultăților de drept, precum și tinerilor judecători și procurori li s-a transmis practic un mesaj foarte prost din partea lui Tudorel Toader: nu vă implicați prea mult, nu flămânziți și nu însetați după dreptate pentru că sistemul își va pune cizma peste grumazul vostru.

Acum CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice, oferind tinerei generații de juriști șansa să contribuie nestingherită la așezarea legilor și justiției românești pe temelia principiilor de drept, a drepturilor naturale – fundamentale și a respectului față de români” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare Liga Studenților, conform Europa FM.

Alte știri de interes

Sondaj al organizației Salvații Copiii: plictiseală, oboseală, tristețe și furie. Noi vrem la școală!

Mihnea Tudor

Ministrul Educației, Monica Anisie, i-a revocat titlul de doctor lui Darius Vâlcov

Gloria Pascu

Bacalaureat 2020 sesiunea a doua. Când începe. Calendarul examenelor

Mihnea Tudor

Penelistului cu 3.60 la Bac, la română, i-a fost mărită nota

Mihnea Tudor

Rezultate Evaluarea Naţională – Câți elevi au obținut media 10

Gloria Pascu

Perle la Evaluarea Națională 2020 – limba română

Mihnea Tudor

Tautologie și nonsens. Monica Anisie, explicații pline de greșeli lingvistice

Mihnea Tudor

CALENDAR Bacalaureat 2020 – Când încep probele scrise, conform ME

Gloria Pascu

ÎNGHEȚAREA anului școlar – anunțul ministrului Monica Anisie

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »