Studiu: Poliția Română, a doua cea mai coruptă din Europa

Poliția Română ocupă locul doi în Europa, în ceea ce privește mita și corupția, arată o cercetare recentă. Astfel, România se poziționează la egalitate cu Croația, în timp ce Bulgaria este fruntașă, potrivit unui studiu realizat de Transparency International, studiu finanțat de Uniunea Europeană.

Poliția din România se situează pe un loc fruntaș într-un top european rușinos, întocmit de Transparency International, informează B1 TV în cadrul Știrilor B1, prezentate de Andreea Moraru.

Cei care ar trebui să asigure respectarea legii în România s-au clasat pe locul doi în topul celor mai corupte poliții din Europa!

Astfel, în Bulgaria, 15% dintre repondenți au declarat că trec de poliție prin mită, în timp ce la noi și la croați 7% dau mită polițiștilor. În paralel, în majoritatea statelor, mita pentru poliție este mult mai puțin prezentă, Grecia, Germania, Franța sau Olanda, aflându-se în coada clasamentului.

Lipsă de încredere

De asemenea, studiul arată că Poliția Română este într-un deficit major de încredere, față de instituțiile similare din Europa. 24% dintre români consideră că Poliția este direct implicată în corupție. Ponderea nu este depășită decât de opinia bulgarilor și de cea a ciprioților despre legătura dintre propria poliție și actele de corupție.

În plus, 1 din 5 români a trebuit să ofere mită. Cei mai mulți în spitale, școli, la eliberarea documentelor sau către poliție. E o cifră de aproape trei ori mai mare decât media europeană, de 7%.

De asemenea, România este singura țară europeană unde mai mult de jumătate dintre locuitori au declarat că pot găsi scuze corupției guvernamentale, dublu față de media europeană.

Studiul a fost realizat telefonic prin chestionarea a 40.600 de cetățeni din 27 de state ale Uniunii Europene.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

coruptie politiemita politiepolitia romana corupta
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes