SUA: peste 500.000 de decese asociate Covid-19. Joe Biden: „Este un punct de referinţă sfâşietor”

Statele Unite au înregistrat mai mult de 500.000 de decese asociate Covid-19, cel mai mare bilanţ negativ din lume, iar preşedintele Joe Biden a declarat luni noapte că este „un punct de referinţă sfâşietor” şi a ordonat ca toate steagurile de pe proprietăţile federale să fie coborâte timp de cinci zile, relatează BBC.

SUA sunt şi cea mai afectată ţară din lume din punct de vedere al numărului de cazuri înregistrate, cu peste 28,1 milioane.

Preşedintele american a spus: „Ca naţiune, nu putem accepta un destin atât de crud. Nu trebuie să devenim amorţiţi de durere”.

Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris, împreună cu soţii lor, au ţinut un moment de reculegere în faţa Casei Albe în timpul unei ceremonii de aprindere a lumânărilor.

„Astăzi, le cer tuturor americanilor să îşi amintească. Să ne amintim de toţi cei pe care i-am pierdut şi de cei pe care i-am lăsat în urmă”, a mai spus Biden.

El a subliniat, din discursul de la Casa Albă, că numărul americanilor ucişi de Covid-19 este mai mare decât bilanţul deceselor înregistrate în Primul Război Mondial, în al Doilea Război Mondial şi în războiul din Vietnam laolaltă.

„Astăzi marcăm un punct de referinţă cu adevărat crunt şi sfâşietor – 500.071 de morţi. Auzim deseori oamenii caracterizaţi ca americani obişnuiţi. Nu există aşa ceva, nu este nimic obişnuit la ei. Oamenii pe care i-am pierdut erau extraordinari. Ei reprezentau generaţii. Născuţi în America, sosiţi în America. Atât de mulţi dintre ei şi-au dat ultima suflare singuri în America”.

Din propria experienţă tragică – prima soţie şi fiica lui au murit în 1972 într-un accident de maşină, iar unul dintre fii a murit din cauza unui cancer în 2015 -, Biden a spus: „Pentru mine, drumul prin durere şi suferinţă este să găsesc un scop”.

Pe 19 ianuarie, cu o zi înainte de învestirea lui Biden în funcţia de preşedinte, America a marcat decesul a 400.000 de oameni din cauza Covid-19.

Luni seară, clopotele Catedralei Naţionale din Washington, au bătut de 500 de ori, o dată pentru fiecare 1.000 de americani decedaţi în pandemie.

La nivel mondial, a doua cea mai afecattă ţară este India, cu 11 milioane de cazuri, urmată de Brazilia, cu 10,1 milioane de contaminări cu SARS-CoV-2. Brazilia a înregistrat al doilea cel mai mare bilanţ al deceselor, 244.000, iar Mexic a raportat 178.000.

Până la 1 iunie, potrivit statisticilor Institute for Health Metrics and Evaluation de la Universitatea din Washington, este aşteptat ca alţi 90.000 de americani să piardă lupta cu boala.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

decese covid decese sua joe biden decese sua steaguri coborate sua
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes