Suedia și Finlanda, decizii istorice – OFICIALE – pentru a adera la NATO

Suedia și Finlanda, decizii istorice - OFICIALE - pentru a adera la NATO
Suedia și Finlanda, decizii istorice - OFICIALE - pentru a adera la NATO

Partidul Social Democrat la putere în Suedia şi-a dat acceptul, duminică, pentru o candidatură la NATO, deschizând astfel calea depunerii de către guvern a unei cereri de aderare, împreună cu Finlanda, relatează Le Figaro.

La o reuniune extraordinară care a avut loc duminică, conducerea formaţiunii a decis că partidul va “contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, se arată într-un comunicat al social-democraţilor din Suedia.

Partidul a precizat însă că se opune instalării unor baze permanente ale NATO şi armelor nucleare pe teritoriul suedez, ceea ce nu reprezintă o cerinţă pentru aderarea la alianţă.

Premierul suedez social-democrat Magdalena Andersson a declarat că o candidatură la NATO împreună cu Finlanda este cea mai bună soluţie pentru Suedia. Andersson va merge luni în parlament pentru a se asigura că va exista o largă susţinere parlamentară pentru o candidatură la NATO. “Apoi vom putea lua o decizie în guvern”, a afirmat ea.

Finlanda şi-a anunţat candidatura “istorică” la NATO

Finlanda şi-a anunţat, duminică, candidatura “istorică” la NATO, înainte de reuniunea decisivă în Suedia în vederea unei prealabile cereri de aderare simultană a celor două ţări, consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP.

Preşedintele finlandez şi un consiliu guvernamental “au decis de comun acord ca Finlanda să solicite să devină membră a NATO”, a declarat şeful statului Sauli Niinistro.

“Este o zi istorică. O nouă eră se deschide”, a afirmat el într-o conferinţă de presă.

În ciuda unei ostilităţi de ultim moment a Turciei, ţările membre NATO sunt “pe calea cea bună” pentru a găsi un consens în integrarea Finlandei şi a Suediei, a considerat şeful diplomaţiei croate Gordan Grlic Radman, duminică, în marginea unei întâlniri a miniştrilor de alianţă la Berlin

“Sunt pregătit să am o nouă discuţie cu preşedintele turc Erdogan pe problemele ridicate”, a afirmat Niinistro.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aderare natodecizii istoricefinlanda aderare natosuedia aderare nato
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes