Suferința partidelor mari, șansa electoratului naționalist

Opinie de Florin Hozoc
Opinie de Florin Hozoc

Pentru a putea evalua performanțele partidelor la ultimele alegeri parlamentare, ar trebui să comparăm rezultatele de duminică cu ultimul vot politic, respectiv cu rezultatele obținute la alegerile europarlamentare din 2019.

Opinie de Florin Hozoc

Astfel, putem să vedem că USR-PLUS a suferit cea mai mare pierdere: a rămas fără aproape 2/3 din voturile pe care le-a primit în alegerile europarlamentare din 2019, exact de la cei care în 2019 i-au votat exclusiv pentru a sancționa PSD. Pur și simplu nu au reușit să-i convingă pe alegătorii anti-PSD să le dea și un vot pozitiv, după ce Dragnea a ajuns în închisoare, iar partidul lui a ajuns în opoziție.
Pe de altă parte, PNL a pierdut aproape jumătate din voturile obținute la europarlamentarele din 2019. Probabil că sunt exact acei alegători care și-au pierdut încrederea în PNL, după aproape un an de guvernare liberală.

PSD a pierdut încă un sfert din voturile obținute în iunie 2019. Asta înseamnă o erodare normală pentru orice partid trimis de curând în opoziție, pe seama căruia încă se pun toate dificultățile curente.

ProRomânia – ALDE și PMP au pierdut și ele alegători, atât din cauza lipsei de mobilizare la vot pe fondul pandemiei, dar mai ales din cauza erodării liderilor acestor partide, care au practicat un discurs agresiv, dar lipsit de soluții.

AUR a adunat astfel voturile unui electorat naționalist, ultra-ortodox, conspiraționist, anti-occidental și anti-globalizare, care mereu își caută reprezentarea în Parlament. Este electoratul PUNR, apoi PRM, care a votat și cu Dan Diaconescu sau Gigi Becali. Acest electorat s-a simțit reprezentat la un moment dat chiar și de discursul naționalist al lui Liviu Dragnea sau de discursul justițiar al USR. Dar acum s-au regăsit în AUR.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

analiza alegericine a castigat alegerilecine a pierdut alegerileelectorat nationalistflorin hozocopinie florin hozoc
Florin Hozoc

Alte stiri de interes