Guvern

SUMAL 2.0 intră în vigoare în noiembrie. Începe o nouă luptă cu tăierile ilegale de pădure

SUMAL 2.0 intră în vigoare în noiembrie. Începe o nouă luptă cu tăierile ilegale de pădure
SUMAL 2.0 intră în vigoare în noiembrie. Începe o nouă luptă cu tăierile ilegale de pădure

SUMAL 2.0 este cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure și intră în vigoare la 1 noiembrie, anunţă Ministerul Mediului, iar începând cu această dată, toţi cei peste 100.000 de utilizatori ai sistemului, dintre care peste jumătate sunt noi, vor începe să opereze în acest sistem informatic.

SUMAL 2.0, cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure, intră în vigoare la 1 noiembrie 2020. Începând cu această dată, toţi cei peste 100.000 de utilizatori ai SUMAL 2.0, dintre care peste jumătate sunt noi, vor începe să opereze în acest sistem informatic”, a informat ministerul.

Prin modificarea Codului Silvic, promulgat la începutul lunii septembrie, apare obligativitatea deţinerii avizului de transport nu doar pentru materialul lemnos, ci şi pentru toate celelalte produse din lemn: rumeguş, biomasă, coaja arborilor şi orice rest de lemn. Această modificare introduce automat, ca utilizatori în SUMAL, zeci de mii de noi agenţi economici, care până acum nu aveau obligaţia raportării în sistem. Toate operaţiunile de ordin tehnic pentru adaptarea SUMAL 2.0 la noile prevederi din Codul Silvic au fost deja realizate.

Inovații în noul SUMAL

Noua versiune a SUMAL aduce inovaţii care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale şi, totodată, simplifică enorm munca lucrătorilor silvici din teren. Astfel, se va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare, devenind astfel foarte dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu acelaşi aviz. SUMAL 2.0 obligă şi la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum şi însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de a se face tăierea.

O altă particularitate a sistemului este aceea că se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară. În plus, cantităţile de aici vor fi actualizate automat de sistem, precizează ministerul:

Tot lemnul este la vedere

”Prin operaţionalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos vom reuşi, în timp real, 24 de ore din 24, să avem un management foarte clar asupra masei lemnoase. Vom şti în permanenţă cât lemn s-a tăiat din pădurile României, unde va fi dus acesta, fie în depozit, fie la terţi. În permanenţă apar provocări pe care reuşim să le soluţionăm. Factorii implicaţi au venit cu sugestii importante, astfel încât sistemul să devină operaţional. Totul s-a făcut cu paşi siguri pentru ca SUMAL 2.0 să fie eficient. Suntem deschişi la dialog şi am luat în considerare, în mod special, propunerile venite din partea celor care operează în acest sistem”, a explicat secretarul de stat Gelu Puiu.

SUMAL 2.0 nu mai permite realizarea transportului dublu pe acelaşi aviz şi nici evitarea voită a înregistrării în sistem prin realizarea de transporturi multiple cu cantităţi reduse.

În acest caz, transportatorii de volume mici, pentru care nu este necesar avizul de însoţire, nu vor mai avea voie să transporte, în total, mai mult de 20 mc pe an, dacă nu sunt înregistraţi în noul SUMAL ca transportatori profesionişti. Sistemul are acum capacitatea de a depista şi bloca automat astfel de practici.

Alte știri de interes

Şeful Statului Major al Apărării testat pozitiv la COVID-19. Ministrul Nicolae Ciucă a intrat în izolare la sediul Ministerului, urmând a fi retestat

Mihnea Tudor

Adrian Oros, testat pozitiv la Covid-19. Este al patrulea ministru cu coronavirus

Mihnea Tudor

Ludovic Orban versus ÎPS Teodosie: Sfatul meu sincer…

Saghin Cristian

Vaccin anti-Covid. Cîţu anunță plata a peste 10 milioane de euro, avans către Uniunea Europeană

Saghin Cristian

Predoiu, despre decizia instanţei italiene în cazul Săvulescu: Ce m-a uimit pe mine a fost că s-a schimbat modalitatea de executare a pedepsei

Saghin Cristian

Violeta Alexandru are coronavirus

Mihnea Tudor

Telemedicină – Guvernul a aprobat OUG care permite acordarea de asistenţă medicală la distanţă

Mihnea Tudor

Violeta Alexandru susține că este necesară creşterea salariului minim. Când se va întâmpla asta

Mihnea Tudor

Cîţu, solicitare către procurorul general: Anchetarea tuturor declaraţiilor conducerii PSD, pentru instigare la nesupunere şi la subminarea autorităţii statului

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »