Sute de mii de români sunt aşteptaţi pe litoralul bulgăresc, pentru finalul lunilor august şi septembrie

Aproximativ 250.000 de români sunt aşteptaţi în Bulgaria pentru finalul lunii august şi septembrie, după ce ţara vecină a primit doar în luna iunie 170.899 de români, arată datele touroperatorului Travel Planner. Bulgaria rămâne pe lista verde şi reconfirmă eliminarea oricăror restricţii pentru turiştii români.

”Pentru finalul lunii august şi septembrie mai sunt aşteptaţi circa 250.000 de români în Bulgaria. Potrivit Institutului bulgar de statistică, ţara vecină a primit doar în luna iunie 170.899 de români. Românii au reprezentat circa 40% dintre turiştii sosiţi din UE pe litoral. O dată cu operarea charterelor, mai ales din Germania şi Polonia, procentul a scăzut, dar românii rămân în continuare pe primul loc ca şi ţară emiţătoare de turişti”, arată datele companiei.

În continuare, turiştilor români care merg în Bulgaria li se va solicita doar actul de identitate sau paşaportul până la finalul sezonului, indiferent de situaţia epidemiologică.

Conform Ordinului emis de Guvernul Bulgariei pe 13 august, ”ţări cu care Republica Bulgaria a ajuns la un acord reciproc pentru libera circulaţie a cetăţenilor şi a persoanelor cu statut de reşedinţă permanentă, pe termen lung, şi a membrilor familiilor lor, la sosirea din cealaltă ţară: România.” După cum subliniază textul de lege, România este unica ţară pentru care se face o excepţie, iar statul bulgar menţine excepţia, aşa cum a anunţat şi pe 16 iulie.

Consultanţii Travel Planner precizează că, deşi reciprocitatea circulaţiei fără restricţii nu este clară din partea României, faptul că Bulgaria continuă să se afle pe lista verde pentru România elimină orice problemă pentru turişti, care nici la revenirea în ţară nu trebuie să prezinte altceva în afara actului de identitate.

Probabil că în urma neclarităţilor în rândul turiştilor români şi a unor interpretări greşite, Guvernul Bulgariei a subliniat din nou că până la sfârşitul sezonului nu va impune nicio restricţie turiştilor români. Pentru că în următoarele săptămâni este posibil ca Bulgaria să intre pe lista galbenă, noi am decis să informăm turiştii cu privire la condiţiile şi măsurile care s-ar impune. Circa 95% dintre turişti răspund pozitiv, doresc să păstreze rezervările şi nu consideră acest fapt un impediment. Dacă ar intra pe lista galbenă ar însemna că turiştii nevaccinaţi ar trebui să prezinte teste PCR doar la revenirea în ţară pentru evitarea carantinei. Testele se pot efectua în staţiunea în care se află turiştii sau în multe cazuri chiar la hotel. Un test costă în medie circa 35 de euro de persoană (adult sau copii peste 6 ani împliniţi). În momentul de faţă ştim că pentru copiii sub 6 ani nu sunt necesare test sau vaccinarea la întoarcere. Cu toate acestea, având în vedere că alte destinaţii populare se află pe lista roşie iar litoralul românesc este suprasolicitat şi cu tarife mai mari decât în Bulgaria, ne aşteptăm cel puţin la menţinerea interesului ridicat pentru această destinaţie”, declară Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner. 

Multe hoteluri sunt pregătite să ofere deja testele pe loc, la hotel. Există lanţuri hoteliere precum HVD sau DIT care deja s-au mobilizat şi s-au hotărât să preia o parte din costurile testelor PCR, ajungând şi la 15 euro de persoană.

”Ne aşteptăm ca şi alţii să le urmeze exemplul sau chiar să preia costul integral”, adaugă el.

Urmează reduceri în Bulgaria

Conform Hotărârii nr. 51/26 iulie 2021, persoanele nevaccinate care revin din ţările aflate pe lista galbenă trebuie să prezinte un test PCR, cu excepţia copiilor sub 6 ani şi persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterior intrării în ţară, pentru care au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în ţară.

”Prognoza meteo pentru luna septembrie este, de asemenea, foarte bună, cu temperaturi peste medie. Preţurile sunt mult mai mici, însoţite de oferte speciale iar atmosfera va fi mai relaxată, pentru că oricum, vor fi mai puţini turişti decât în vârful de sezon. Sunny Beach rămâne una dintre cele mai căutate staţiuni, iar în ultima perioadă se remarcă un interes mai ridicat pentru Albena, ca destinaţie de weekend prelungit, datorită proximităţii faţă de România. Există în continuare tendinţa turiştilor de a căuta hoteluri în staţiuni mai aerisite sau resorturi mai apropiate de graniţa cu România. Hotelurile care oferă servicii recomandabile au reduceri de până la 25% – 30% în septembrie”, spun reprezentanţii companiei.

Travel Planner împlineşte anul acesta 13 ani. Până în acest moment a acumulat peste 120.000 de turişti şi a organizat peste 30.000 de vacanţe.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cazare bulgaria intrare bulgaria restrictii bulgaria vacanta bulgaria
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes