Sute de milioane de dolari din partea SUA, pentru securitatea energetică a Republicii Moldova

Statele Unite vor anunţa vineri un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, în parte pentru a ajuta Chişinăul să scape de dependenţa energetică faţă de Rusia, alături de un ajutor de 250 de milioane de dolari destinat consolidării infrastructurii energetice a Ucrainei în faţa atacurilor ruseşti, relatează Reuters.

Ajutorul, descris în două proiecte de documente consultate de Reuters, ar urma să fie anunţat de administratorul Agenţiei americane pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power, pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Rusia, care nu a reuşit să obţină o victorie rapidă în ceea ce numeşte o “operaţiune specială” de demilitarizare şi “denazificare” a vecinului său, a atacat în mod repetat infrastructura energetică ucraineană, ceea ce a afectat indirect şi Republica Moldova.

Cele 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova includ 80 de milioane de dolari ca sprijin bugetar pentru a compensa preţurile ridicate la electricitate, 135 de milioane de dolari pentru proiecte de generare a energiei electrice şi 85 de milioane de dolari pentru îmbunătăţirea capacităţii sale de a obţine surse alternative de energie, potrivit unui proiect de document văzut de Reuters.

“Această asistenţă va ajuta Republica Moldova să abordeze nevoile urgente create de războiul lui Putin, în timp ce se va îndrepta, de asemenea, spre o rezilienţă energetică pe termen lung şi spre interconexiuni mai puternice cu Europa”, se spune în proiectul de document la USAID.

“Guvernul Statelor Unite îşi menţine angajamentul de a ajuta guvernul ucrainean să menţină stabilitatea şi funcţionarea sistemului său de electricitate pe fondul atacurilor brutale şi neîncetate asupra infrastructurii critice din partea forţelor ruse”, se arată în proiectul de document care descrie ajutorul de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Banii provin dintr-un fond comun de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina, inclus într-o lege de cheltuieli mai largă adoptată de Congres anul trecut. Conform procedurilor bugetare americane, Congresul are la dispoziţie 15 zile de la notificarea administraţiei pentru a examina cheltuielile planificate.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ajutor moldova ajutor sua moldova securitate energetica moldova
redactia

Alte stiri de interes