joi, 20 februarie 2020 - 20:27
Lifestyle

Cercetători britanici: talia mare poate însemna scăderea în volum a creierului

Cei sau cele care au o talie rotunjită, generoasă, ar putea trăda un creier mai mic, explică un studiu realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie.


Descoperirea indică o posibilă asociere între greutatea corporală în exces şi problemele de sănătate mintală. Oamenii de ştiinţă au analizat 9.652 de persoane cu vârsta medie de 55 de ani. 19% dintre acestea erau obeze, conform indicelui de masă corporală (IMC). Potrivit evaluării realizate cu ajutorul tehnicii de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), utilizată pentru determinarea volumului creierului, un procent dintre persoanele cu valori ridicate ale IMC, cele care aveau talia mai mare, prezentau un volum redus de substanţă cenuşie în creier în comparaţie cu subiecţii mai supli.

Micşorarea creierului și declinul memoriei

Cel mai mic volum de substanţă cenuşie în creier, observat la 1.291 de participanţi, a fost de 786 centimetri cubi. Aproximativ 3.000 de persoane care aveau o greutate corporală sănătoasă prezentau un volum de substanţă cenuşie în creier de 798 de centimetri cubi. Substanţa cenuşie din creier este compusă în special din corpi celulari ai celulelor nervoase, în timp ce ”materia albă” este alcătuită din fibre nervoase de legătură.

Studiul, publicat în jurnalul Neurology, nu a identificat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte volumul de substanţă albă din creier între subiecţii cu talie mai mare mare şi cei supli. ”Cercetările existente au asociat micşorarea creierului cu declinul memoriei şi cu un risc mai mare de demenţă, însă studiile pe tema influenţei – protectoare sau, din contră, nocive – a grăsimii corporale în exces asupra dimensiunii creierului au fost neconcludente”, a declarat unul dintre autorii lucrării, dr. Mark Hamer de la Universitatea Loughborough.

Obezitatea și creierul mic

”Cercetarea noastră a analizat un grup mare de oameni şi a constatat că obezitatea, în special în zona taliei, ar putea fi asociată cu scăderea în volum a creierului”, a adăugat specialistul. Din analiză nu a reieşit clar dacă obezitatea conduce la anomalii ale structurii creierului sau invers, a precizat el. De asemenea, au fost identificate asocieri între obezitate şi micşorarea unor anumite regiuni ale creierului. ‘Este posibil ca, într-o zi, prin măsurarea regulată a IMC şi a raportului talie-şold să poată fi evaluată sănătatea creierului’, a adăugat dr. Hamer.

O limitare a studiului a fost aceea că numai 5% dintre cei invitaţi să participe au luat parte la acesta, au subliniat cercetătorii. Cei care au participat au fost în general mai sănătoşi în comparaţie cu cei care nu au făcut-o. Prin urmare, rezultatele pot să nu ofere o imagine reală la nivelul întregii populaţii

Alte știri de interes

Canabisul elimină complet cancerul pancreatic – concluzia unei universități celebre în lume

Mihnea Tudor

Shakira și J. Lo | Show total la Super Bowl 2020 – VIDEO

Gloria Pascu

Bordea – Stand-up Comedy | Banii Vorbesc

Gloria Pascu

Micutzu Stand-up Comedy | Pacea mondială și babe nebune

Mihnea Tudor

Maneaua lu Greta – Iulian Universalu’ şi Stivăn Quasaru’. Noua senzație pe internet

Mihnea Tudor

ZILE LIBERE în 2020 și MINIVACANȚELE românilor

Mihnea Tudor

Cățelușă cu două săgeți în ea de la un vânător fără inimă

Mihnea Tudor

Paracetamol – aspirină – ibuprofen, probleme care au făcut să fie restricționate la vânzare

Mihnea Tudor

Florin Piersic aniversare în mijlocul românilor de la Londra

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »