Tătaru, despre raportarea deceselor de coronavirus: Dacă ne luăm doar după o raportare statistică, este cea mai mare greşeală. În Coronaforms sunt puşi nominal, fiecare decedat cu cod numeric personal

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tăraru a declarat, sâmbătă, că platforma Coronaforms lasată anul trecut cuprinde datele introduse de toţi specialiştii din domeniul sanitar, iar raportarea deceselor se face cu CNP-ul fiecărei persoane, boala de care a suferit şi comorbidităţile. DSP-urile fac evaluările finale şi raportează cauzele deceselor, după realizarea tuturor etapelor din anchetele epidemiologice. Tătaru consideră că a lua în calcul doar datele statistice, numărul de decese raportate într-un judeţ, ”este cea mai mare greşeală”.

Nelu Tătaru a fost întrebat, sâmbătă, la Digi 24, despre raportarea eronată a deceselor de coronavirus şi a răspuns: ”Cred că la supărare putem spune multe”.

El a detaliat cum funcţionează platforma şi cum sunt raportate decesele.

”Coronaforms reprezintă efortul mai multor categorii din servicul medical, că se cheamă Institutul Naţional de Sănătate Publică, că se cheamă cei din spitale care raportează (SIAM-ul), că se cheamă DSP care face ancheta epidemiologică, că se cheamă un serviciu de comunicare din fiecare unitate medicală în parte, toţi au contribuit la acel raport. În Coronaforms, platforma pe care am introdus-o anul trecut, prin octombrie, sunt puşi nominal, fiecare decedat cu cod numeric personal, cu nume, cu boala pe care a avut-o sau cu comorbiditatea pe care a avut-o, care a dus la deces. Evaluarea DSP-ului este cea care pune de final numărul deceselor şi la fiecare pacient cauza decesului. Cred că dacă ne luăm doar după o raportare statistică, că în judeţul respectiv au fost atâtea decese, este cea mai mare greşeală. Coronafoms rămâne platforma care dă cu exactitate numărul de cazuri şi cauza decesului”, a mai explicat Nelu Tătaru. 

Vlad Voiculescu a declarant, vineri, într-o conferinţă de presă, că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.  

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

coronaforms decese coronavirus inregistrare decese coronavirus nelu tataru raportare decese
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes