Tehnologii care vor schimba fermierii și agricultura. Cum ne îndreptăm către Smart Agriculture

Tehnologii care vor schimba fermierii și agricultura. Cum ne îndreptăm către Smart Agriculture
Tehnologii care vor schimba fermierii și agricultura. Cum ne îndreptăm către Smart Agriculture

Unul din obiectivele generale ale conceptului de Smart Agriculture este îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării activităților agricole și a creșterii calității produselor obținute. Odată cu implementarea tehnologiilor inteligente și a internetului, la nivel internațional atitudinea fata de agricultura și producția agricolă s-a schimbat.

Noile soluții inovatoare, puse la dispozitie în cloud de către furnizori de tehnologie, sunt un sprijin real pentru fermieri în managementul fermei, monitorizarea avansată a culturilor, previzionarea tratamentelor, alerte în timp real, managementul utilajelor, aprovizionare, stocuri, gestiune financiară, și alte lucrări.

Tehnologiile moderne utilizate în agricultură

Teledetecția și IoT
Teledetecția în cadrul IoT utilizează senzori amplasați în câmp, pentru a colecta date și a le transmite dispozitivelor analitice. Concomitent, se poate eșantiona solul pentru a vedea parcele diferite de sol și a analiza gradul de uniditate și de nutrienți existenți. Datele sunt agregate cu hărți cadastrale, iar pe baza lor se iau decizii. Utilajele aeriene pot fi programate să arunce îngrășământ doar acolo unde este nevoie, iar irigatoarele (acele brațe mari rotative pe care le vedeți că se întindă pe un câmp vara) pot fi programate astfel încât fiecare duză să elibereze apă doar acolo unde este nevoie. Fermierii pot monitoriza recoltele dintr-un tablou de bord analitic și pot lua măsuri bazate pe conștientizare.

Drone
UAV-urile sunt deosebit de utile pentru monitorizarea atentă a suprafețelor mari de teren agricol, luând în considerare factori precum panta și accesul la teren. Utilizând GPS-ul, cartografierea agricolă cu drone a devenit mai accesibilă, permițând operatorilor să obțină informații cruciale asupra sănătății culturilor și să planifice în consecință. Dronele pot fi echipate cu rezervoare mari, care pot fi încărcate cu îngrășăminte, erbicide sau pesticide. Ajută la reducerea utilizării erbicidelor, la gestionarea culturilor și la monitorizarea în timp real a animalelor de pe padocuri îndepărtate. Colectează informații despre calitatea pășunilor și le trimite prin cloud, cartografiază fermele și livezile și înregistrează din aer densitatea culturilor.

Cloud computing
Prin tehnologia de cloud computing fermierii pot să gestioneze mai bine culturile și afacerea prin aplicații bazate pe soft – Software-as-a-service (Saas). Sunt disponibile software-uri specifice agriculturii care realizeaza managementul forței de muncă, crează planuri de lucru folosind prognoza meteo, monitorizeazaă progresul. Softul poate fi adaptat pentru diferite sectoare, deci putem stabili bugetele. Furnizat ca serviciu in cloud (deci se plătește), fermierii vor putea să colecteze, să stocheze și să analizeze date despre activități financiare, operațiunile fermei, plantații, culturi și recoltele prin intermediul dispozitivelor mobile. Combinând datele stocate cu înregistrări istorice, cu senzori externi, cu date meteorologice și hărți, putem primi soluții pentru a îmbunătăți operațiunile, câștigurile și eficiența.

Roboții
Roboții semi-automați cu brațe pot detecta buruienile și pot pulveriza pesticide pe plantele afectate, economisind costurile. Automatizarea agriculturii și roboții (cunoscuți în mod obișnuit ca Agroboți) înlocuiește forța de muncă umană și sunt dezvoltați de o serie de companii din întreaga lume. Tehnologia de scanare și imagistică permite roboților să gestioneze diferitele forme ale fructelor individuale și să aplice presiunea corectă. Pot fi folosiți și la recoltare, ridicare, ambalare și transport, fiind coordonați din confortul caselor prin intermediul telefonului, iar GPS-ul le poate urmări pozițiile în orice moment. Ferme întregi ar putea fi ocupate de „echipe de roboți”, fiecare cu mii de senzori microscopici, care monitorizează, prezic, cultivă și recolteaza fără intervenția umană.

Scanarea solului
Imaginile aeriene pot arăta variații ale materiei organice și ale modelelor de drenaj. Solurile cu conținut ridicat de materie organică pot fi diferențiate de solul mai nisipos, care are un conținut mai scăzut de materie organică. Datele imaginilor din satelit au potențialul de a oferi analize în timp real pentru suprafețe mari de culturi și pot ajuta la luarea unor decizii de management în timp util. Pot analiza solurile și fertilitatea, sănătatea culturilor, evaluarea vegetației verzi, recunoașterea soiurilor individuale de buruieni. Pe baza acestor date putem lua decizii privind locul unde să fertilizăm solul, unde să aruncăm pesticide pe buruieni, irigații precise.

Fără șofer
Odată cu apariția tehnologiei GPS, tractoarele au început să fie programate pentru a se direcționa singure, eliberându-i pe fermieri de această sarcină consumatoare de timp. Un tractor fără șofer este orice vehicul agricol autonom care își poate gestiona propria viteză, direcție, frânare și navigație. Acest lucru se realizează cu ajutorul mai multor sisteme suplimentare, cum ar fi GPS, lasere, camere, etc. Conectivitatea multiplă la drone, roboții, senzori și capacitatea e a efectua și alte operațiuni inteligente (scanarea culturii, terenului, intrări cu viteză variabilă), îl fac o „forță de muncă” neobosită, utilă totuși celor cu suprafețe agricole întinse.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

agricultura agricultura smart smart agrigulture tehnologii inteligente agricultura
Constantin Furdu

Alte stiri de interes