Tensiuni între Moscova şi Occident: Rusia își va consolida forțele armate împotriva NATO

Rusia anunţă miercuri că intenţionează să-şi consolideze forţele armate pentru a răspunde astfel ”activtăţii tot mai ample” a NATO la frontiera rusă, pe fondul unor tensiuni între Moscova şi Occident pe tema Ucrainei, relatează AFP.

”Situaţia militară şi politică dificilă în lume şi actitatea tot mai mare a statelor membre NATO în apropierea frontierelor ruse impun necesitatea unei continuări a dezvoltării calitative a forţelor armate”, subliniază ministrul rus al Apărării Serhei Şoigu, citat de agenţia publică de ştiri RIA Novosti.

Este vorba despre o ”creştere a eficienţei în luptă, o menţinere a stări de pregătire de luptă a forţelor nucleare şi o consolidare a potenţialului forţelor de disuasiune nenucleare”, subliniază el.

Serghei Şoigu insistă asupra modernizării în curs a armatei ruse care este pe cale, anunţă el, să fie echipată cu ”armament de înaltă precizie, mijloace de distrugere eficiente, armament şi echipament modern”.

Rusia denunţă de ani de zile, în mod neîncetat, desfăşurarea unor trupe NATO la frontierele sale şi ambiţia unor ţări pe care le consideră că fac parte din sfera sa de influenţă – Ucraina şi Georgia – de a adera la NATO.

El face aceste declaraţii în contextul unor tensiuni puternice în centrul cărora se află Ucraina, unde forţe de la Kiev luptă din 2014 cu separatişti proruşi în est.

Mai multe ţări occidentale şi-au exprimat recent îngrijorarea faţă de mişcări ”neobişnuite” de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Aceste acuzaţii au fost catalogate drept ”isterice” de către Kremlin, care dezminte orice intenţie belicoasă.

Rusia s-a angajat de ani de zile într-o costisitoare modernizare a forţelor ruse, atât nucleare, cât şi convenţionale.

Ea se laudă cu faptul că a dezvoltat noi arme în opinia sa ”invincibile”, de exemplu rachete hipersonice de tip Avangard şi Zircon.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

armata rusa consolidare armata rusa frontiera rusa tensiuni ucraina
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes