Tertipul folosit de PSD și Cazanciuc pentru a bloca referendumul ”Fără penali”

Tertipul folosit de PSD și Cazanciuc pentru a bloca referendumul ”Fără penali”
Tertipul folosit de PSD și Cazanciuc pentru a bloca referendumul ”Fără penali”

Marți s-a încercat obținerea cvorumului în plenul Senatului, însă nu cum este obișnuit în aceste zile de pandemie, pentru votul electronic, ci fizic. Încercare nereușită, mizele politice fiind înțelese diferit, atât de putere cât și de opoziție. Pentru că alături de inițiativa USR, social democrații urmăreau să voteze și legea alegerilor parlamentare, retrimisă de Iohannis în Parlament.

Președintele USR Dan Barna declarase, marți dimineața, că senatorii USR vor boicota ședința de plen, în cazul în care votul privind inițiativa Fără Penali nu se va putea acorda și telefonic, lucru care s-a și întâmplat. Pentru ca inițiativa Fără Penali să treacă, sunt necesare 90 de voturi.

“Le cer celor doi lideri, Orban și Ciolacu, să renunțe la orice fel de combinatoristică Parlamentară, iar prin Comitetul Liderilor să se aprobe votul prin telefon, colegii mei urmând să intre bineînțeles în sală”, a subliniat Barna.

Tertipul folosit de Cazanciuc

Cu toate acestea, plenul Senatului nu s-a reunit. Președintele Senatului, pesedistul Robert Cazanciuc, a anunțat că sunt prezenți în plen doar 58 de senatori. Tot Cazanciuc este cel care a tras sforile, împreună cu colegii săi, pentru ca votul să nu se poată organiza electronic ca până acum, ci fizic, notează podul.ro.

Ulterior, Cazanciuc a precizat în plen că nu s-a întrunit cvorumul necesar desfășurării ședinței și a suspendat-o. În acest context, senatorul USR Mihai Goțiu a spus la Realitatea PLUS că astăzi era ultima zi în care se putea vota inițiativa ”Fără Penali” pentru ca referendumul să se organizeze odată cu alegerile parlamentare pe 6 decembrie.

De subliniat este faptul că PSD i-a anunțat pe senatori abia în această dimineață, în jurul orei 09:30, că votul nu va mai fi electronic, ci fizic, motiv pentru care parlamentarii nu au putut participa la ședință, o parte dintre ei fiind plecați în teritoriu.

Barna cere plen doar pentru Fără penali

După ce inițiativa constituțională ”Fără penali în funcții publice” și nici legea care ar fi dat Parlamentului posibilitatea să stabilească data alegerilor nu au fost supuse votului, din lipsă de cvorum, președintele USR Dan Barna a revenit cu declarații.

El a lansat o ultimă solicitare către liderul PNL Ludovic Orban și către șeful PSD Marcel Ciolacu de a lua decizia ca săptămâna aceasta să se dea curs procedurilor parlamentare pentru a fi votată în Senat măcar inițiativa Fără Penali, prin vot electronic, astfel încât referendumul să mai poată fi organizat pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

caznciuc tertip fara penali referendum fara penali
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes