Toni Neacșu: Florin Roman avea dreptul să conducă ședința de Plen. Argumentele avocatului

Avocatul Toni Neacșu vine cu câteva precizări, într-o postare pe pagina sa de socializare, legate de scandalul de joi, din Parlamentul României, unde, la începutul ședinței de Plen pentru citirea moțiunii de cenzură, a ieșit o busculadă, mai mulți parlamentari USR PLUS și AUR l-au îndepărtat abuziv pe deputatul Florin Roman, de la conducerea ședinței. Toni Neacșu este cel care susține că a fost un abuz, deoarece ”în ședința de astăzi a Plenului era prezent președintele Camerei Deputaților în persoana vicepreședintelui cu atribuții delegate temporar”.

Avocatul vine cu argumente de legalitate, pe care le puteți citi mai jos:

”Crizele politice scot ce e mai urât și mai reprobabil în reprezentanții noștri. Astăzi în Parlament am asistat la scene incredibile de bombardiersm, mârlanie și mahalagism agresiv, scene care îmi confirmă că trăim vremuri de anarhie și absență a legii.

D-ul Florin Roman era singurul care avea dreptul să conducă ședința comună a camerelor începând cu ora 16 și până la ora 24.

Președintele Camerei Deputaților, d-ul Ludovic Orban, i-a delegat acestuia, prin decizie publicată în Monitorul Oficial și pe intervalul orar menționat, toate atribuțiile președintelui Camerei Deputaților.
Art. 30 din Regulamentul ședințelor comune prevede că președinția acestora este exercitată, prin rotație, de președintele CD și de președintele Senatului. Președintele Senatului prezidase ședința anterioară de plen reunit.

Potrivit art. 35 alin. 1 din Regulamentul CD vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile încredinţate de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Curtea Constituțională a stabilit prin decizii obligatorii că președintele Camerei Deputaților poate delega orice atribuție constituțională sau regulamentară (cum era cazul aici) vicepreședintelui și că prin actul juridic al încredințării vicepreședintele acționează în numele și pe seama președintelui Camerei Deputaților, așadar, în reprezentarea acestuia, iar actele îndeplinite se socotesc a fi realizate chiar de titularul originar din punctul de vedere al normelor atributive de competență, respectiv președintele Camerei Deputaților (Decizia 312/2019).

Altfel spus, pe înțelesul oricui, din punct de vedere constituțional, în ședința de astăzi a Plenului era prezent președintele Camerei Deputaților în persoana vicepreședintelui cu atribuții delegate temporar, d-ul Florin Roman.

S-au întâmplat multe nefăcute în ședința de astăzi, dar m-am oprit doar asupra acesteia pentru că eu cred că atunci când vorbim despre democrație scopul presupus corect nu scuză niciodată mijloacele vădit ilegale”, scrie avocatul Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

Şedinţa celor două camere ale Parlamentului în care urmează să fie citită moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR a început cu un scandal. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL) nu a fost lăsat să conducă şedinţa, fiind determinat cu scandal să plece de la tribună.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

citire motiuneflorin romanmotiune de cenzuramotiune de cenzura usr plus aursedinta de plentoni neacsu
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes