Magazin

Topirea aisbergurilor este cheia secvenței unei Ere Glaciare

Topirea aisbergurilor este cheia secvenței unei Ere Glaciare
Topirea aisbergurilor este cheia secvenței unei Ere Glaciare

Un nou studiu dezvăluie unul dintre misterele climatice de lungă durată și oferă o perspectivă asupra modului în care planeta noastră se poate schimba în viitor. Oamenii de știință susțin că au găsit „veriga lipsă” în procesul care duce la o eră glaciară pe Pământ.

Topirea aisbergurilor în Antarctica este cheia, spune echipa de la Universitatea Cardiff, pentru că declanșează o serie de reacții în lanț care aruncă Pământul într-o perioadă prelungită de temperaturi reci, notează scienmag.com.

Se știe de mult timp că ciclurile erei glaciare sunt afectate de schimbări periodice ale orbitei solare a Pământului, care modifică ulterior cantitatea de radiații solare care ajunge la suprafața Pământului. Cu toate acestea, până acum a fost un mister cu privire la modul în care micile variații ale energiei solare pot declanșa astfel de schimbări dramatice în climatul de pe Pământ.

În studiul său, echipa consideră că atunci când orbita Pământului în jurul Soarelui este exact dreaptă, aisbergurile antarctice încep să se topească din ce în ce mai departe de Antarctica, mutând volume uriașe de apă dulce departe de Oceanul Sudic și în Oceanul Atlantic.

Conform sursei citate, pe măsură ce Oceanul de Sud devine mai sărat și Atlanticul de Nord devine mai proaspăt, modelele de circulație a curenților la scară largă încep să se schimbe dramatic, scoțând CO2 din atmosferă și reducând așa-numitul efect de seră.

Acest lucru, la rândul său, împinge Pământul în condiții de eră glaciară.

Echipa a folosit, de asemenea, noi simulări ale modelelor climatice pentru a-și testa ipoteza, constatând că volume uriașe de apă dulce ar putea fi mutate de aisberguri.

Cu toate acestea, din cauza temperaturilor globale crescute care rezultă din emisiile antropice de CO2, cercetătorii sugerează că ritmul natural al ciclurilor erei glaciare ar putea fi perturbat, deoarece Oceanul Sudic va deveni probabil prea cald pentru ca aisbergurile antarctice să călătorească suficient de departe pentru a declanșa schimbările în circulația oceanelor necesare pentru dezvoltarea unei ere glaciare.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Un aisberg uriaș, de mărimea Parisului sau Londrei, se desprinde din Antarctica

Daniela Arnăutu

Descoperire excepţională în Pompei a unui fastuos car ceremonial roman

Mircea Furdu

Horoscop RUNE cu Mihai Voropchievici pentru săptămâna 1 – 7 martie 2021

Mihnea Tudor

Weekend cu vijelii în toată țara. Vântul va atinge și 90 km/h, iar la munte va ninge

Daniela Arnăutu

Se întoarce FRIGUL! Prognoza meteo anunță lapoviță și ninsori începând de sâmbătă

Gloria Pascu

Etna a iluminat cerul nopţii expulzând lavă la o înălţime amețitoare – VIDEO

Mircea Furdu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »