Tratament COVID-19. Terapia cu plasmă convalescentă. Profesorul Irinel Popescu prezintă concluziile unui studiu pilot

Tratament COVID-19. Terapia cu plasmă convalescentă. Profesorul Irinel Popescu prezintă concluziile unui studiu pilot
Tratament COVID-19. Terapia cu plasmă convalescentă. Profesorul Irinel Popescu prezintă concluziile unui studiu pilot

Medicii chinezi au publicat un studiu efectuat pe un număr de 10 pacienți care au fost tratați cu plasmă recoltată de la pacienți COVID-19 vindecați. Profesorul Irinel Popescu vă prezintă concluziile acestui studiu pilot, conform covidplasma.ro.

Acest studiu al unui grup de cercetatori chinezi de la Centrul National de Medicina Translationala din Shanghai analizeaza o serie de 10 bolnavi cu COVID, aflati in stare grava, la care s-a recurs la tratament cu plasma de convalescent.

Timpul mediu de la aparitia primelor simptome la acesti pacienti si momentul administrarii plasmei a fost de 16,5 zile; s-a recurs, deci, la aceasta solutie relativ tardiv si atunci cind evolutia bolii era in continua agravare si nu putea fi controlata cu medicatia obisnuita.

A fost administrata o singura doza, de 200 ml, din plasma recoltata de la pacienti aflati in convalescenta dupa COVID si la care titrul de anticorpi a fost mai mare decit 1:640. Primul obiectiv al studiului a fost siguranta acestui tip de tratament. Din acest punct de vedere, transfuzia de plasma a fost bine tolerata si nu s-au inregistrat efecte adverse notabile. Al doilea obiectiv a fost eficienta terapeutica, apreciata prin mai multi parametri:
– Evolutia clinica
– Probele de laborator

S-a constatat o ameliorare semnificativa atit a evolutiei clinice, cit si a datelor de laborator (inclusiv scaderea viremiei), precum si ameliorarea imaginii radiologice pulmonare.
Aceste date pot fi considerate suficient de incurajatoare pentru a introduce acest tip de tratament la cazurile grave de COVID.

Irinel Popescu, MD, PhD
Professor of Surgery
Titu Maiorescu University
Fundeni Clinical Institute
Department of General Surgery and Liver Transplantation
Bucharest, Romania

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

irinel popescuterapia cu plasmatratament coronavirustratament covid 19
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes