Tratament cu plasmă convalescentă pentru COVID-19: Secretarul de sănătate britanic, Matt Hancock, a donat: Nu este dureros

Secretarul Matt Hancock donează plasmă convalescentă pentru tratarea COVID-19. foto: Matt Hancock - @MattHancock Twitter
Secretarul Matt Hancock donează plasmă convalescentă pentru tratarea COVID-19. foto: Matt Hancock - @MattHancock Twitter

Secretarul de stat pentru sănătate și îngrijire socială al Marii Britanii, Matt Hancock, a donat plasmă pentru un studiu clinic, în urma căruia sunt mari speranțe că va duce la tratarea a mii de oameni care se luptă cu coronavirus.


Ministrul se numără printre mai mulți oficiali de rang înalt care au contractat COVID-19, inclusiv prim ministrul Boris Johnson. Hancock i-a încurajat și pe ceilalți britanici vindecați să participe la cercetările medicale, spunând că este „nedureros”, conform propriei declarații, dintr-o postare pe Twitter. Tratamentul cu plasmă convalescentă este cel mai eficient și la îndemână tratament împotriva coronavirusului.

Donarea de plasmă convalescentă a început după aprobarea unui studiu național, care va examina dacă plasma colectată de la donatorii care s-au recuperat din coronavirus poate ajuta pacienții grav bolnavi, care se luptă să producă propriii anticorpi împotriva bolii. Asemena studii, cu rezultate excelente s-au făcut și în China, dar, mai ales, în Statele Unite.

Așa-numita plasmă convalescentă a fost utilizată ca tratament eficient în timpul epidemiei de SARS din 2003 (sindrom respirator acut sever).

Informații oficiale în Marea Britanie

Conform comunicatului de presă al National Health Service (NHS – Servicul Național de Sănătate), prin care se se anunța aprobarea programului de colectare a plasmei convalescente, de pe pagina de internet a Guvernului de la Londra, ”studiul clinic randomizat național va ajuta la determinarea dacă plasma colectată de la donatorii care s-au recuperat de la COVID-19, cunoscută sub numele de „plasmă convalescentă”, este un tratament eficient pentru pacienții care nu sunt grav bolnavi”. Plasma de la pacienții recuperați cu COVID-19 poate fi transfuzată la pacienții care se luptă să producă propriii anticorpi împotriva virusului.

În paralel cu cercetarea, guvernul extinde programul național de colectare a plasmei, astfel încât tratamentul să poată fi aplicat rapid pe scară largă, dacă se dovedește a fi eficient. Colectarea plasmei va fi făcută în aprilie și mai, pentru a livra până la 10.000 de unități de plasmă către NHS în fiecare săptămână, suficient pentru a trata 5.000 de pacienți COVID-19 pe săptămână.

”NHS Blood and Transplant va contacta persoanele din Anglia care s-au recuperat din infecția cu COVID-19 confirmată și ar putea fi un posibil donator de plasmă, iar plasma va fi colectată în centrele lor. Sângele va fi luat de la donatori de la un braț, care este circulat printr-o mașină care separă plasma și se întoarce în celălalt braț. Procesul durează aproximativ 45 de minute și oferă 2 unități de plasmă pentru fiecare donație, care pot fi, de asemenea, înghețate și stocate înainte pentru orice nevoie viitoare”, se mai arată în comunicatul de presă oficial.

Plasma este cea mai mare componentă unică a sângelui și este lichidul în care celulele roșii și albe din sânge și plachetele sunt în suspensie.

Și în România au sosit primele aparate de plasmafereză, care colectează plasmă convalescentă de la pacienții vindecați, pentru a trata bolnavii de COVID-19. Cei ce doresc să ajute la în acest proces, aprobat de Ministerul Sănătății din România, pot să se înscrie aici, în Registrul Donatorilor de Plasma Convalescentă.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

donează plasma plasma plasma convalescenta tratament covid
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes