”Trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu”. Concluzia transmisă de președinte, după sedința CSAT. Ce măsuri au fost decise

”Trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu” Concluzia transmisă de președinte, după sedința CSAT. foto: Administrația Prezidențială
”Trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu” Concluzia transmisă de președinte, după sedința CSAT. foto: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis, președintele României, a declarat miercuri, după şedinţa CSAT, că a fost făcută o analiză completă a situaţiei de securitate din regiune. ”Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu”, a afirmat preşedintele, adăugând că actuala criză creată de Rusia este despre securitatea întregului spaţiu euro-atlantic. Preşedintele a exprimat disponibilitatea României de a găzdui o prezenţă aliată crescută, iar autorităţile române sunt în contact cu autorităţile franceze şi americane, care şi-au exprimat disponibilitatea de a contribui la sporirea prezenţei aliate în ţara noastră.

El a subliniat că actuala criză dovedeşte o dată în plus ceea ce a spus constant la nivel aliat încă de la începutul primului său mandat: ”consolidarea prezenţei Aliate pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în ţara noastră, este foarte importantă pentru stabilitatea regională, dar şi pentru securitatea Alianţei în ansamblul său şi a cetăţenilor din statele aliate”.

El a salutat din nou mesajele clare transmise inclusiv public de către Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, şi de către Preşedintele Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Statelor Unite şi a Franţei – parteneri strategici ai României – de a spori prezenţa în ţara noastră, ca parte a răspunsului aliat la evoluţiile de securitate din regiune.

În CSAT au fost decise mai multe măsuri:

”În acest sens, am decis în şedinţa CSAT o serie de măsuri importante. Voi da, din motive lesne de înţeles, doar câteva exemple, având în vedere sensibilitatea tematicii. Cum ar fi continuarea demersurilor concrete pentru creşterea prezenţei Aliate şi a SUA pe teritoriul României, ca măsură de întărire a securităţii statului român. Guvernul României şi instituţiile cu atribuţii în domeniu vor continua planificarea, la nivel interinstituţional, pentru gestionarea eventualelor intrări de refugiaţi pe teritoriul nostru şi pentru a fi pregătiţi să gestionăm efectele negative ale situaţiei de securitate în domeniile economic, energetic şi financiar-bancar.

De asemenea, vor fi urgentate procedurile de revizuire a proiectelor de lege referitoare la securitatea naţională cuprinse în Planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024”, a anunţat preşedintele.

Șeful Statului Major a prezentat în CSAT un plan de măsuri care vine în completarea, în continuarea planurilor deja existente, armonizate cu NATO, şi care vor avea ca rezultat o pregătire corespunzătoare a României pentru orice scenariu. Acest plan a fost aprobat de CSAT.

”România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanţiile de securitate şi nu este cazul ca vreun cetăţean al României să se teamă. Îi asigur pe cetăţenii României că suntem angajaţi împreună cu aliaţii şi partenerii noştri să discutăm, să decidem şi să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranţa noastră, a tuturor”, a conchis Klaus Iohannis.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

concluzii csatiohannis csatmilitari natonatorazboi rusiasecuritate in zona
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes