Trei astronauţi chinezi s-au întors pe Pământ, după o perioadă record petrecută în spaţiu – VIDEO

Trei astronauţi chinezi s-au întors pe Pământ, după o perioadă record petrecută în spaţiu. Sursa foto: captură video
Trei astronauţi chinezi s-au întors pe Pământ, după o perioadă record petrecută în spaţiu. Sursa foto: captură video

Cei trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-13 au revenit pe Pământ, sâmbătă, după şase luni petrecute pe Staţia Spaţială Chineză. Este vorba despre o nouă etapă reuşită pentru Beijing în cadrul programului său spaţial ambiţios prin care vrea să concureze cu Statele Unite, Europa şi Rusia.

După ce a declanşat paraşuta roşie şi albă, capsula de revenire unde se afla echipajul – format din o femeie şi doi bărbaţi – a aterizat cu puţin îniante de ora 10.00 (2.00 GMT) în deşertul Mongoliei (nordul Chinei).

Cu 183 de zile petrecute în spaţiu, echipajul a doborât recordul naţional precedent pentru un sejur spaţial, care a fost de 92 de zile şi a fost stabilit în 2021, cu ocazia misiunii cu echipaj uman Shenzhou-12.

Echipajul a fost format din trei piloţi ai armatei: comandantul Zhai Zhigang (55 de ani), colega sa Wang Yaping (42 de ani) şi Ye Guangfu (41 de ani) care a efectuat primul său zbor.

Denumită de chinezi Tiangong (“Palatul celest”), dar cunoscută şi după acronimul englezesc CSS, construcţia Staţiei trebuia terminată până la finalul lui 2022. Asemănătoare ca dimensiune cu Mir, durata sa de viaţă trebuie să fie de 15 ani.

Următoarele etape în construcţie: trimiterea unei nave de marfă în mai şi apoi o altă misiune cu echipaj, Shenzhou-14, care ar trebui să fie lansată în iunie.

Ultimele două module ale staţiei spaţiale urmează să fie trimise din iulie.

VIDEO Misiunea Shenzhou-13 a revenit pe Pământ

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

astronauti cinezishenzhou 13statia spatiala chineza
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes