Trei întrebări cruciale rămân fără răspuns despre asediul Capitoliului

Ce știa Nancy Pelosi?
Un complot pregătit sau o revoltă spontană?
Au existat instigatori în interior?


Un lucru pe care America l-a învățat din istoria recentă este că prima poveste a unor tragedii sau controverse majore nu este niciodată cea mai exactă.

FBI a recunoscut marți că a primit informații înainte de tragedia din 6 ianuarie, sugerând că unii participanți plănuiau un „război” la Capitoliu, inclusiv uciderea ofițerilor și distribuirea hărților complexului.

Departamentul de Poliție din New York ar fi dat poliției Capitoliului avertismente similare cu informații despre violența iminentă.

Procurorul federal șef de la Washington a declarat marți că urmărește acuzații de conspirație, semnalând că atacurile asupra Capitoliului au implicat mai multe fapte și mai mulți conspiratori care lucrează de comun acord. Procurorul a vorbit despre plantarea IED-urilor atent construite ca un astfel de act. Cu alte cuvinte, a existat o planificare prealabilă pentru unele elemente ale haosului de miercurea trecută.

Și cronologia oficială a evenimentelor construite de New York Times prin videoclipuri arată că protestatarii au început să încalce perimetrul Capitoliului cu 20 de minute înainte ca Trump să-și termine discursul.

Aceste noi dovezi ridică prima întrebare reală care rămâne fără răspuns: Cum ar putea Trump să incite la un atac care fusese deja planificat în prealabil și care era în mișcare înainte de încheierea discursului său?

Un înalt oficial de informații a declarat pentru Just the News că nu a găsit nicio dovadă că președintele, Casa Albă sau Consiliul Național de Securitate au fost alertați în briefing-uri oficiale de informații cu privire la pre-avertismentele sau suspiciunile de violență pe care FBI și NYPD le-au recunoscut.

A doua întrebare majoră care rămâne fără răspuns este: Ce știau președintele Camerei Nancy Pelosi și ceilalți lideri din Congres – și când au știut asta – despre posibilitatea violenței și oferta pre-atac a Pentagonului de a trimite gardieni naționali pentru a consolida poliția Capitoliului?

Un videoclip realizat simultan îi arată pe ofițeri și alte persoane deschizând ușile protestatarilor care se grăbesc și unii oameni – pretinși drept cameramanii de filmare – ca fiind anarhiști de stânga spargând ferestrele și îndemnând protestatarii să sară în Capitoliu.

Într-un final, apare a treia întrebare îngrijorătoare: au existat facilitatori în interiorul Capitolului și în afara acestuia care au instigat sau au permis efectuarea atacului?

Identificarea oricărui ajutor din interior și motivele vor fi sarcina finală și probabil cea mai delicată cu care se confruntă anchetatorii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

intrebari asalt capitoliunancy pelosi capitoliuviolente capitoliu
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes