Trocul PNL – PSD dezvăluit, de la moțiune. SMS-ul trimis de Florin Roman care a ”aranjat apele”

Trocul PNL - PSD dezvăluit, de la moțiune. SMS-ul trimis de Florin Roman care a ”aranjat apele”
Trocul PNL - PSD dezvăluit, de la moțiune. SMS-ul trimis de Florin Roman care a ”aranjat apele”

Liberalii s-au răzgândit în mai puţin de o săptămână în privinţa comisiei parlamentare de anchetă privind creşterea preţurilor la energie şi gaze, cerute de PSD, şi au decis să susţină iniţiativa social-democraţilor, deşi iniţial hotărâseră să voteze împotrivă.

Răzgândirea PNL a intervenit în contextul crizei politice generate de ieşirea USR PLUS de la guvernare şi după ce PSD a susţinut, alături de liberalii din tabăra Cîţu, blocarea dezbaterii moţiunii de cenzură împotriva guvernului.

Astfel, la şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN) de vineri, 3 septembrie, deputatul Florin Roman a cerut ca liberalii să voteze împotriva înfiinţării comisiei de anchetă cerute de PSD, au declarat surse participante la şedinţă pentru News.ro.

”Avem depusă o solicitare la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă pe creşterea preţurilor la energie, în care este vizat ministrul Popescu. O să solicit sprijinul dumneavoastră şi al coaliţiei pentru a respinge această solicitare şi pentru a depune din partea grupului PNL o solicitare de comisie de anchetă pentru ANRE, care este condusă de un PSD-ist. Cu toţii ştim că autoritatea de reglementare nu doar reglementează, ci şi trebuie să facă o analiză prudenţială, ceea ce nu face. PNL va trebui să respingă solicitarea PSD şi să cerem anchetă pe ANRE”, le-a spus Florin Roman liderilor PNL, potrivit surselor News.ro.

În seara aceleiaşi zile, discuţiile din coaliţie au eşuat, iar USR PLUS a depus, împreună cu AUR, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Patru şedinţe succesive ale Birourilor Permanente Reunite (BPR), în care trebuia stabilit calendarul moţiunii de cenzură, au fost însă suspendate din lipsă de cvorum, după ce atât parlamentarii PNL, cât şi cei ai PSD, au lipsit.

La cea de-a cincea şedinţă BPR, cea de joi – 9 septembrie, liberalii şi social-democraţii au venit la şedinţă, au votat împreună pentru citirea moţiunii, dar au respins şi stabilirea unei date pentru dezbaterea şi votul acesteia.

Răzgândirea

La finalul şedinţei, Florin Roman le-a transmis deputaţilor PNL un SMS în care îi îndemna să voteze pentru înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă privind creşterea preţurilor la energie şi gaze. Aceeaşi comisie despre care spusese în BPN-ul PNL că este un instrument politic îndreptat împotriva ministrului liberal Virgil Popescu.

”Pe tableta ne conectam pe iconiţa “Plen reunit” puţin inainte de ora 16. Cei care sunt prezenţi in sala Votează cu cartela. Nu se Votează telefonic!!!! Ne vom conecta de la început. Vom fi atenţi dacă usr-aur vor face propunerea de modificare a deciziei BPR de azi.

Decizia BPR de azi este sa se citească azi moţiunea şi sa se voteze după decizia CCR. Pnl susţine acest lucru, acesta a fost votul PNL din BPR. Dacă in plenul reunit vor propune modificarea, noi votam IMPOTRIVA! La punctul 1 va fi vot PENTRU pentru comisia de ancheta pe energie”, se arată în SMS-ul transmis joi de Florin Roman deputaţilor PNL.

În plenul reunit, situaţia a avut loc aşa cum anticipase Roman: USR PLUS a cerut stabilirea unei date şi pentru dezbatere şi pentru vot la moţiunea de cenzură, dar propunerea a fost respinsă prin voturile PSD şi PNL. Ulterior, s-a supus la vot înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă, iar proiectul a trecut cu unanimitate de voturi, deci inclusiv cu cele ale PNL.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

florin roman intelegere pnl psd motiune de cenzura motiunea de cenzura sms florin roman troc pnl psd
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes