Turcan anunță, pentru 2021, o creștere a pensiilor cu 14%

Turcan anunță, pentru 2021, o creștere a pensiilor cu 14%
Turcan anunță, pentru 2021, o creștere a pensiilor cu 14%

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță că anul acesta, în 2021, ne propunem să susținem majorarea pensiilor cu 14% ca anul trecut. În formula cu care noi vom veni intenționăm ca pensiile să fie indexate cu rata inflației”.

„Guvernul acesta a început pe fond de reacalculare a pensiilor. Una este de evaluare a tuturor pensiilor. Toate aceste dosare intră într-un proces unde se reactualizează mai multe valori. Avem în plată pensiile cu majorarea pensiilor din septembrie 2020 cu 14%. Aceasta e realitatea, vă spun cu sinceritate. Cum ai putea să reacalculezi toate pensiile după o formulă, în format electronic. 

Legiuitorul a spus în 2019, legea intrând în viguare de la 1 iulie 2019, ar avea nevoie de o evaluare de câteva zile, acest proces de evaluarea să dureze doi ani, iar apoi ar fi trebuit să se facă acea mărire de 40%. Pentru buna informarea a oamenilor, mai trebuie spus un lucru: ne-am propus reacalcularea pensiilor din mai multe motive. 

O majorare pe lege aşa cum o voiau cei din 2019 era de zeci de miliarde de lei. În viitorul apropiat nu se putea face un efort atât de mare bugetar. Un alt motiv este că au apărut mai multe inechităţi. Pe noua lege a pensiilor pregătim introducerea contributivităţii şi luarea în calcul a unor factori, cum ar fi acordul global şi mai sunt şi alte sporuri.

Anul acesta, în 2021, ne propunem să susținem majorarea pensiilor cu 14% ca anul trecut. În formula cu care noi vom veni intenționăm ca pensiile să fie indexate cu rata inflației.

În paralele cu legea pensiilor noi vom trece prin şedinţa de guvern un proiect despre consumatorul vulnerabil, spre exemplu un pensionar care are o pensie mică şi nu poate plăti factura la energie. Credem că legea va trece în cel mult două săptămâni. 

Noi vrem să dăm şi garanţii că orice proiect făcut are susţinere financiară. Noi plătim ca minister ajutorul pentru încălzire. Acesta va fi înlocuit cu legea consumatorului vulnerabil, unde vor fi plătite şi alte lucruri. 

Noua legea a pensiilor va fi gata în 2023. Ce aduce nou şi de ce înlocuim legea promisă şi nesusţinută e contributivitatea şi în acelaşi timp eliminarea inechităţilor. Avem proiectată o anumită formulă, unde partea de contributivitate va fi foarte importantă. 

Dosarele nu sunt uşoare. Dosarele agricultorilor sunt în format metric, sunt în urmă cu 50 de ani.”, a declarat Turcan, potrivit România TV.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

crestere pensii crestere pensii 14% crestere pensii 2021 Ministrul Muncii raluca turcan turcan
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes