Turcan confirmă faptul că vârsta de pensionare va crește… opțional

Turcan confirmă faptul că vârsta de pensionare va crește... opțional
Turcan confirmă faptul că vârsta de pensionare va crește... opțional

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că Guvernul nu intenționează să elimine pensionarea anticipată și nici să majoreze stagiul minim de cotizare pentru pensie. Totuși, vârsta de pensionare va creşte progresiv.

„Se discută despre opțiunea de prelungire a perioadei active”, a explicat Turcan. Ministrul Muncii spune însă că, totuși, creșterea vârstei de pensionare va fi opțională, adică fiecare om va putea opta dacă rămâne mai mult în câmpul muncii. Turcan spune și că în viitor va fi interzis ca pensiile și salariile din sistemul public să fie cumulate.

În ședința BEx al PNL de marți, ministrul Muncii Raluca Turcan s-a plâns colegilor de partid că ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene Cristian Ghinea ar fi prezentat la Bruxelles componente ale reformei sistemului de pensii care nu ar fi fost discutate cu ministrul Muncii.

„Ministrul Muncii a spus că nu îi face ei Ghinea reformele. Este nemulțumită că Ghinea se duce la Bruxelles și spune te miri ce, când ea ar trebui să prezinte reforma pensiilor. A deranjat-o că a transmis Comisiei Europene că va fi majorată vârsta de pensionare, când ea nu a scris niciodată așa ceva”, susțin surse participante la discuții, pentru Digi24.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, marţi, că este nevoie de reforme în sistemul de pensii, acestea fiind deja prezentate în strategia fiscal-bugetară şi vor fi transferate şi în PNRR, iar Guvernul „repară ceea ce au stricat pesediştii în ultimii ani”.

Întrebat în legătură cu eliminarea pensiei anticipate, Cîţu a spus: „Luaţi frânturi din discuţii. Nu avem un plan larg prezentat până acum. Nu a fost o discuţie despre pensia anticipată sau despre alte pensii. Se discută despre reforma sistemului de pensii, iar obiectivul acestui sistem este sustenabilitatea”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Ministrul Munciinu se elimina pensionarea anticipataraluca turcanvarsta pensionare creste optional
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes