Turcan explică excepțiile din proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul din sistemul bugetar

Turcan explică excepțiile din proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul din sistemul bugetar
Turcan explică excepțiile din proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul din sistemul bugetar

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul din sistemul bugetar şi prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la vârsta de pensionare, pot opta să îşi continue activitatea până la 70 de ani va fi pus de joi în transparenţă decizională, urmând ca după ample dezbateri să fie adoptat de către Guvern. 

Ministrul Muncii a precizat că proiectul de act normativ interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, însă nu şi în cel privat. 

Excepţie de la aplicarea acestei măsuri legislative fac persoanele alese care se află în mandate pe o durată definită de Constituţie, personalul didactic, persoanele încadrate în gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române şi cele din cadrul autorităţilor adminsitrative autonome sau a instituţiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat, cu o perioadă prevăzută de lege. 

Vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la vârsta de 70 de ani şi persoanele care beneficiază de drepturi de autor.

„ Proiectul de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensie şi care doresc să rămână în activitate să poată să facă lucrul acesta. Este vorba de o opţiune a angajatului. Este o opţiune pentru a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare şi în acelaşi timp aduce avantaje pe lângă faptul că rămâne persoana activă şi în câmpul muncii şi posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare. Vorbim aşadar despre un drept şi de o obligaţie. Exercitarea acestui drept e stric la latitudinea angajatului. Legal rămâne posibilitarea oricărei persoane de a se pensiona la vârsta legală de pensionare, fără nicio îngrădire”, a explicat Turcan.

De asemenea,  ea a precizat că, “dacă o persoană a optat pentru continuarea activităţii până la împlinirea vârstei de 70 de ani, însă din motive obiective sau subiective doreşte să revină asupra acestei decizii şi să se întoarcă la pensie, poate să facă lucrul acesta oricând între perioada în care a împlinit vârsta legală de pensionare şi vârsta de 70 de ani. Persoana care continuă activitatea poate să solicite şi recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul costând evident în majorarea punctelor anuale şi obţinerea unei pensii în sistemul public calculată proporţional cu perioada lucrată. De asemenea, persoanele care au îndeplinit vârsta de pensionare şi doresc să se reangajeze şi să lucreze până la 70 de ani pot să facă lucrul acesta”.

Aceste  proiect  de  lege, potrivit ministrului Muncii, se aplică ”persoanelor care desfăşoară activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă sau raport de serviciu. Aşadar şi pentru sistemul public şi pentru sistemul privat. Pentru persoanele care se află în funcţie printr-un act de numire şi pentru a putea opta să lucreze până la vârsta de 70 de ani e suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Pentru sectorul public, de data aceasta, continuarea activităţii se realizează în baza aceluiaşi contract de muncă sau raport de serviciu. De asemenea, tot în sectorul public, pentru continuarea activităţii nu este necesar acordul în prealabil al angajatorului. Iar opţiunea continuării activităţii, după îndeplinirea vârstei legale de pensionare are drept consecinţă suspendarea plăţii pensiei şi această măsură e una de echitate socială şi juridică. Este o echitate în raport cu persoanele care nu şi-au deschis dreptul la pensie sau faţă de persoanele care au avut opţiunea, în baza unor legi speciale, să se pensioneze la vârste mult mai reduse, spre deosebire de persoane care nu se află în sistemul de legi speciale. Dacă au optat pentru continuarea activităţii şi dacă din motive obiective sau subiective se revine asupra acestei decizii, atunci ei pot să solicite reluarea plăţii pensiei, evident cu consecinţa încetării raportului de muncă”.

Pentru persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau ai beneficiarilor pensiilor de serviciu, aceştia se pot încadra, potrivit legii, pe durata determinată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani, a mai spus Turcan. 

“Am menţionat lucrul acesta din nou pentru a sublinia încă o dată că acesta este un drept care lărgeşte un drept existent, practic conferind persoanelor care în momentul de faţă de află în pensie să poată să opteze pentru muncă până la 70 de ani.

Evident că noi am plecat în acest demers cu dorinţa de a face o lege constituţională şi atunci trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o durată definită de Constituţie. Vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condiţiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de legea educaţie naţionale, persoanele încadrate în gradul III de invaliditate, pentru că există o decizie a CCR, membrii Academiei Române şi persoanele din cadrul autorităţilor adminsitrative autonome sau a instituţiilor publice care la dat intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat, cu o perioadă prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală pe care noi o propunem să fie constituţională”, a declarat ministrul Muncii. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

exceptii Ministrul Muncii proiect lege interzice pensie si salariu bugetar turcan vicepremier raluca turcan
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes