Turcia a luat o decizie cu privire la aderarea la NATO a Finlandei, anunţă Helsinki

Recep Erdogan
Recep Erdogan

Turcia şi preşedintele turc Recep Erdogan au luat o decizie cu privire la aderarea la NATO a Finlandei, care urmează să fie anunţată oficial vineri, în cadrul unei vizite a preşedintelui finlandez Sauli Niinistö, anunţă miercuri Helsinki, relagtează AFP.

”Turcii sperau să fiu acolo pentru a le primi răspunsul atunci când aveau să-şi anunţe decizia. Bineînţeles, am acceptat invitaţia şi voi merge să primesc expresia intenţiilor lor”, anunţă într-un comunicat preşedintele finladez Sauli Niinistö.

Preşedintele turc Recep Erdogan, aflat în prezent în campanie electorală şi care blochează aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei de anul trecut, a declarat miercuri că va răspunde favorabil ”promisiunii” pe care a făcut-o Finlandei de a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

”Noi ne vom face partea, ne vom respecta promsiunea pe care am făcut-o”, a declarat Erdogan.

”Vineri ne vom întâlni cu preşedintele (finlandez Sauli Niinistö) şi vom face ceea ce necesită promisiunea noastră”, a adăugat el.

Parlamentul turc este cel care ratifică aderarea Finlandei la NATO, care şi-a prezentat candidatura împreună cu Suedia în mai 2022.

Însă nu s-a stabilit nicio dată în acest sens, iar întrebarea este dacă ratificarea va avea loc înainte sau după alegerile turce prevăzute la 14 mai.

Ungaria urmează să ratifice şi ea aderarea, însă o undă verde a Turciei deschide calea intrării Finlandei în NATO.

Finlanda, o ţară nordică şi vecină cu Rusia, a fost obligată la neutralitate de către Moscova după al Doilea Război Mondial, după care a devenit o ţară nealiniată militar la sfârşitul Războiului Rece.

VETO SUEDIEI

Lucrurile sunt însă mai complicate în cazul Suediei, vizată de obiecţii ale Ankarei.

Turcia acuză Stockholmul de pasivitate faţă de ”terorişti” kurzi care trăiesc în Suedia.

Premierul suedez Ulf Kristersson a recunoscut maţi că probabilitatea ca Finlanda să adere la NATO înaintea Suediei a crescut în ultimele săptămâni.

Stockholmul îşi păstrează însă speraţa să adere rapid la Alianţa Nord-Atlantică, înaintea viitorului summit NATO, prevăzut în iulie, în capitala litiuniană Vilnius.

Candidaturile la aderarea la NATO ale Suediei şi Finlandei, până de curând greu de imaginat politic, sunt o consecinţă directă a invaziei Ucrainei de către Rusia, un semn al ameninţării majore pe care Moscova o reprezintă la adresa securităţii europene, potrivit celor două ţări nordice.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aderare la nato aderare nato finlanda erdogan vot finlanda veto suedia
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes