Turcia, acuzată că a extrădat, în China, musulmani uighuri, în schimbul vaccinurilor anti-COVID-19

Turcia, acuzată că a extrădat, în China, musulmani uighuri, în schimbul vaccinurilor anti-COVID-19
Turcia, acuzată că a extrădat, în China, musulmani uighuri, în schimbul vaccinurilor anti-COVID-19

Guvernul turc a fost acuzat că a fost de acord să deporteze musulmanii uighuri în China pentru a accesa vaccinurile COVID-19. În ultimii ani, China a reprimat puternic uigurii din întreaga lume, folosindu-și religia pentru a cita o amenințare la adresa securității naționale. Turcia găzduiește cel mai mare număr de uiguri diasporici din lume.

La sfârșitul lunii decembrie 2020, Beijingul a ratificat un acord din 2017 cu Ankara, în vederea extrădării persoanelor cu acuzații penale în China. Turcia susține că nu a ratificat, încă,acordul, iar politicienii din opoziție din țară și-au exprimat îngrijorarea că Beijingul reține transporturile de vaccinuri COVID-19 de la firma chineză Sinovac până când Ankara a fost de acord.

Turcia a planificat să înceapă vaccinarea populației pe 11 decembrie, dar primul transport de la Sinovac nu a sosit decât pe 30 decembrie, a raportat Al-Monitor. Ministrul turc de externe a negat legătura dintre acordul de extrădare și livrările de vaccinare, potrivit businessinsider.com.

Turcia a fost acuzată că a fost de acord să predea musulmanilor uiguri Chinei în schimbul accesului la vaccinurile sale COVID-19. Acuzațiile provin din momentul organizării a două evenimente din decembrie: sosirea întârziată cu mult timp a comenzii Turciei de vaccinuri de la firma chineză Sinovac și mișcarea bruscă a Beijingului de a ratifica un acord de extrădare din 2017 cu Ankara.

Turcia plănuise să înceapă vaccinarea persoanelor cu pe 11 decembrie, potrivit Al-Monitor. Dar primul transport nu a sosit decât pe 30 decembrie. Întârzierea vaccinului i-a determinat pe politicienii din opoziție din Turcia să își exprime îngrijorarea cu privire la faptul că China a presat Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, să ratifice acordul de extrădare dacă dorește să acceseze vaccinurile.

China a anunțat că a ratificat tratatul de extrădare pe 27 decembrie. Acordul înseamnă că Turcia trebuie să extrădeze oricine are acuzații penale în China, dacă i se cere, și invers.

Turcia nu a ratificat acordul, deși se așteaptă ca parlamentul țării să îl discute atunci când se va reuni din nou pe 26 ianuarie, a raportat The Nikkei.

Ratificarea chineză a tratatului de extrădare a determinat îngrijorarea că Turcia își va expulza populația uigură în China, unde se confruntă cu supraveghere intensă și detenție în masă.

În ultimii ani, mii de uiguri au fugit din China spre Turcia, a căror limbă și cultură sunt similare cu cele ale comunității uigure. Potrivit The Guardian și Voice of America, Turcia găzduiește aproximativ 50.000 de uighuri, cel mai mare grup diasporic uigur din lume.

La momentul ratificării Chinei, Dilxat Raxit, purtător de cuvânt al Congresului Mondial Uigur, a declarat Agenției France-Presse: „Acest tratat de extrădare va provoca îngrijorări în rândul uigurilor care au fugit din China și care nu au încă cetățenia turcă”. Mulți uiguri care fugiseră din China în Turcia nu au cetățenia turcă, ceea ce înseamnă că Ankara nu îi poate proteja. Yildirim Kaya, un politician din opoziția Turciei, Partidul Popular Republican, l-a întrebat în parlament, pe 29 decembrie, pe ministrul Sănătății, Fahrettin Koca: „Se ține vaccinul chinezesc până la întoarcerea turcilor uiguri?”

Iar Lütfü Türkkan, vicepreședintele opoziției Partidul Bun, a acuzat direct guvernul că a încheiat un acord cu Beijingul. “China dorește extrădarea unor uiguri în Turcia”, a spus el în parlament, potrivit TR724. „Vor returna câțiva turci uiguri din Turcia în China pentru a primi vaccinurile”.

Ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu a răspuns la afirmații spunând că China a cerut Turciei să extrădeze musulmani uighuri în China, dar că Turcia a refuzat. “China a avut astfel de cereri, dar noi nu am luat astfel de măsuri”, a spus Çavușoğlu, potrivit The Nikkei.

Çavușoğlu a negat, de asemenea, că guvernul ar fi fost de acord să ratifice acordul din 2017 în schimbul vaccinurilor. „Vaccinurile și Turkestanul de Est sau turcii uiguri nu au nicio relație”, a spus el, referindu-se la numele pe care uigurii îl folosesc pentru patria lor. China îl numește Xinjiang.

O sursă a ministerului de externe turc a declarat pentru Voice of America: “Este extrem de greșit să considerăm tratatul de extrădare cu RPC (Republica Populară Chineză) ca vizând turcii uighuri”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

acuzata china extradat in schimb vaccin anti covid turcia uighuri
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes