Turism balnear: Redeschiderea piscinelor interioare şi a centrelor de tratament balnear va reduce riscul de îmbolnăvire cu Covid

Patronatele din turismul balnear au solicitat Guvernului redeschiderea centrelor de tratament balnear şi a piscinelor interioare. Conform reprezentanţilor Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR) acest lucru poate contribui la creşterea imunităţii şi, implicit, la scăderea riscului ca oamenii să se îmbolnăvească de Covid şi de alte boli.

Astfel, prin faptul că piscinele şi staţiunile balneare rămân închise, Guvernul face de fapt mult mai rău decât bine, în condiţiile în care majoritatea celor care fac astfel de tratamente sunt pensionari, iar lipsa acestor proceduri duce la deteriorarea stării lor de sănătate.

“Turismul balnear aduce în staţiunile balneare circa un milion de turişti. Circa 90 – 95% sunt cetăţeni români. Dintre aceştia, 40% sunt cei care vin prin Casa Naţională de Pensii, deci oameni vulnerabili. Aceşti oameni sunt foarte serioşi şi sunt foarte corecţi în ceea ce priveşte igiena şi purtatul măştii. Aceşti 40% sunt oameni de peste 65 de ani cărora pur şi simplu li se prelungeşte viaţa, trăiesc mai mult datorită tratamentelor balneare. Ceilalţi vin la tratamente unii pentru prevenţie, alţii vin în zonele de spa şi wellness pentru relaxare”, a spus Nicu Rădulescu, preşedintele OPTBR, într-o conferinţă de presă.

Peste jumătate dintre cei care vin în staţiuni balneare depind de aceste tratamente, a susţinut el.

Virusul nu se propagă prin apă

“Riscul de contaminare cu Covid a oamenilor care vin în staţiuni balneare este minim, însă riscul de a dezvolta complicaţii ale bolilor pe care le au, de a dezvolta boli noi sau de a li se accentua disfuncţiile, dizabilităţile este maxim. Gândiţi-vă că cei peste 65 de ani au fost restricţionaţi timp de două luni să iasă din casă, ei nu s-au mişcat, nu au respirat aer proaspăt, starea lor de sănătate a involuat în cele două luni şi au nevoie ca de aer de aceste tratamente balneare”, a arătat, la rândul său, Mihaela Cucu, preşedintele Comisiei medicale din cadrul organizaţiei.

În plus, Janos Fulop-Nagy, prim-vicepreşedintele OPTBR, a precizat că şi oamenii tineri şi activi au o nevoie foarte mare de centre de relaxare şi să respire aer curat, departe de marile oraşe poluate.

“Am trimis două adrese Guvernului, una la începutul lunii iulie şi alta la finalul lunii august, dar nu am primit niciun răspuns, niciun feed-back. Nu cunoaştem motivele pentru care încă nu funcţionăm, pentru că este dovedit ştiinţific faptul că virusul nu se propagă prin apă”, a mai atras atenţia preşedintele OPTBR.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

centru de tratament balnear deschidere turism balnear tratamente balneare tursm balnear
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes