Turism în Delta Dunării: Nu este despre terase cu mici și bere. Semnal de alarmă, vizavi de produsele turistice toxice

Turism în Delta Dunării: Nu este despre terase cu mici și bere. Semnal de alarmă, vizavi de produsele turistice toxice
Turism în Delta Dunării: Nu este despre terase cu mici și bere. Semnal de alarmă, vizavi de produsele turistice toxice

Pandemia de Covid-19 i-a determinat pe români să-și redescopere țara, însă unii au ajuns în Delta Dunării doar pentru a da check-in în acest loc și nu au respectat natura, scrie discoverdobrogea.ro. Delta Dunării are nevoie de turiști educați, care știu ce înseamnă o rezervație naturală și se bucură de natură, fără să rupă nuferii și să deranjeze păsările.

Turism în Delta Dunării – nu este despre terase cu mici și bere

2020 a fost un an în care au ajuns în Delta Dunării mulți turiști care nu au mai fost niciodată în această zonă.

Turiștii care ajung în Delta Dunării trebuie să știe că trebuie să aibă un comportament diferit într-o rezervație a biosferei, față de cel într-un resort de 4 sau 5 stele, de exemplu. Ei nu se pot plimba prin deltă ca pe faleză și să meargă de la o terasă la alta, pentru a consuma mici și bere. Turismul în biorezervație este despre liniște și natură, despre respectul pentru floră și faună.

”Clienții sunt foarte diferiți. Unii vin de 12 ani și știu ce trebuie să facă și cum să se comporte într-o rezervație. Anul 2020 a fost însă atipic. Unii turiști au vrut doar să bifeze că au fost și în Delta Dunării, pentru că le-a oferit izolare, dar au venit total nepregătiți. Ei sunt, în general, clienții de resorturi de Bulgaria, Grecia sau Turcia, iar așteptările lor au fost similare cu ceea ce găsesc acolo. Unii au pus întrebări de genul: ”Unde găsim o terasă să mâncăm mititei?

Rămâi uimit când vezi că turiști care vin în deltă te întreabă: ”Unde este candy-barul?”. Am crezut că putem să satisfacem toată plaja aceasta de întrebări, dar românul are o imaginație teribilă”, a declarat pentru Discover Dobrogea, administratorul pensiunii ”Eden” din Crișan, Ileana Vasilief.

Locuri izolate

Mai bine de jumătate dintre turiștii care au ajuns anul acesta în Delta Dunării nu au mai fost niciodată în deltă și nu au citit despre zona în care urmează să meargă:

”Mulți dintre turiștii care au ajuns vara aceasta în biorezervație nu și-au setat așteptările pe ceea ce puteau găsi în deltă. Vorbim de turiști cu posibilități financiare mari, obișnuiți cu altfel de turism decât ce putem oferi noi în deltă.

Ei nu știu că noi suntem la o distanță de minim o oră cu barca de orice punct de pe uscat și că nu putem să facem turismul de la mare sau de la munte, unde îți vine distribuitorul la poartă cu orice dorești.

Delta Dunării nu are logistica necesară, pentru că nu e atât de dezvoltată încât să le rezervi, de exemplu, parcare în Murighiol, în condițiile în care nici proprietarii parcării nu știu câte locuri disponibile au în ziua în care urmează să vină turiștii”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Denisa Mocanu, administratorul pensiunii ”Doi Căpitani”.

Delta Dunării înseamnă turism lent

Este o diferență foarte mare între turiștii care ajung în Delta Dunării pentru a se bucura de natură și cei care se comportă ca pe un bulevard din București și nu respectă mediul. Există vizitatori care vin informați, admiră delta, apreciază tradițiile și gastronomia locală și afirmă că localnicii de aici ”Trăiesc în Paradis”. Alții însă, din fericire nu toți, nu respectă natura. Ei merg cu viteză pe canale, rup nuferii și pescuiesc chiar și peștii mici, care, în mod normal, trebuie aruncați înapoi în apă.

Delta Dunării înseamnă turism lent

”Turismul deltaic, ca orice altă formă de turism are anumite specificități. Dacă vorbim despre Delta Dunării, o rezervație a biosferei, trebuie să fim atenți la ceea ce înseamnă modul de vizitare și de respectare a naturii.

Trebuie să conștientizăm că delta în sine presupune o altfel de vizitare. În Delta Dunării nu putem merge nu pe repede înainte. Aici, turismul presupune o vizitare lentă, responsabilă, care să permită cunoașterea deltei în integralitatea ei, pentru a-i permite turistului să afle ce înseamnă natura și o rezervație a biosferei”, a afirmat pentru Discover Dobrogea Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

”Cură de pește” în Delta Dunării

Când spui Delta Dunării te gândești la pește, icre, liniște și natură cât vezi cu ochii. Este un loc în care imaginația bucătarilor nu are limite, atunci când vine vorba despre gastronomia locală, bazată în special pe produse din pește.

Mare parte din turiștii care ajung în deltă caută produse tradiționale pe bază de pește. Sunt oameni care, dacă stau 7 zile în deltă, vor să consume toată vacanța numai pește. Ei ar mânca tot timpul borș de pește și storceag sau ciorbă din perișoare de pește.

Saramura este și ea foarte căutată. Localnicii spun că saramura tradițională este făcută din biban și din știucă, că are mirosul de fum, pentru că acești pești nu au o carne grasă. Mulți turiști vor însă pește fără oase, iar somnul este singurul de acest fel, din deltă”, a povestit administratorul pensiunii ”Eden” din Crișan, Ileana Vasilief.

Vizitele de o zi – un produs toxic pentru rezervația biosferei

2020 a venit la pachet cu foarte multe probleme în Delta Dunării, deoarece turismul s-a făcut în mod haotic. Despre redefinirea modului în care poate fi vizitată delta se vorbește de mult timp, însă anul acesta, reprezentanții Asociației Delta Dunării au pus punctul pe i și au atras atenția asupra faptului că trebuie luate măsuri în regim de urgență.

Vreau să transmit un semnal de alarmă, vizavi de produsele turistice toxice pentru Delta Dunării. Mă refer la acele oferte turistice de vizitare a deltei într-o zi. Din fericire, tot 2020 ne-a adus la situația în care să nu mai avem 1,5 înnoptări în deltă, ci 3, în medie. Acest lucru înseamnă că turiștii au ales să își petreacă vacanțe mult mai lungi în Delta Dunării.

Pelicani pe canalele din Delta Dunării

Delta nu poate fi vizitată în 4 ore. Au apărut numeroase oferte și mulți locuitori din România nu știu că acest lucru nu este posibil. O astfel de excursie este toxică. Ne propunem să dezvoltăm o cooperare constantă cu hotelierii din Constanța, pentru a integra în pachetul turistic și o noapte sau două de cazare în deltă. Ce ar fi mai frumos, decât să meargă pe litoral pentru 3-4 nopți, iar ultimele două zile din concediu să le petreacă la o unitate de cazare din Delta Dunării. Asta înseamnă turism responsabil”, a declarat președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Cei care iubesc Delta Dunării și doresc să se reîntoarcă într-un loc curat și primitor, trebuie să se informeze, să știe exact unde vor ajunge și ce pretenții să aibă și, mai ales, să fim responsabili cu mediul înconjurător, mai scriu cei de la la discoverdobrogea.ro.

.

foto: Auris Luca, discoverdobrogea.ro


Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cazare delta dunarii cure de peste delta dunarii rezervatia delta dunarii trasee delta dunarii turtism delta dunarii
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes