Ucraina a început să înregistreze nave comerciale pentru un coridor din Marea Neagră anunţat în această săptămână

Ucraina, care încearcă să formeze rute maritime sigure în Marea Neagră, a început să înregistreze nave care doresc să utilizeze coridorul pe care l-a anunţat la începutul acestei săptămâni, a declarat sâmbătă o agenţie locală de presă, citată de Reuters.

Ucraina a anunţat joi ”un coridor umanitar” în Marea Neagră, pentru a elibera navele de marfă care au fost blocate în porturile sale de când Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Coridorul este un nou test al blocadei de facto a Rusiei, de când Moscova a abandonat luna trecută un acord care permitea Kievului să exporte cereale.

”Înregistrarea este acum deschisă şi coordonatorul lucrează deja”, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmitro Pletenciuk, citat de Interfax Ucraina.

El nu a oferit mai multe detalii, în timp ce o sursă din industrie a declarat vineri, pentru Reuters, că nicio navă nu a trecut încă prin coridor.

“Desigur, totul se va desfăşura sub supravegherea Forţelor Armate ucrainene. Facem tot ce putem pentru a asigura securitatea”, a spus Pletenciuk.

Rusia nu a indicat dacă va respecta coridorul de transport, iar surse de transport maritim şi de asigurări şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţă.

Cel puţin iniţial, ruta s-ar aplica unor vase precum navele transportatoare de containere care au rămas blocate în porturile ucrainene de la începutul războiului şi nu au fost acoperite de acordul care a deschis porturile pentru transportul de cereale, de anul trecut.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

coridor marea neagra export cereale nave ucraina
redactia

Alte stiri de interes