Ucraina acuză Rusia că ”ia Belarusul ostatic nuclear”

Rusia a luat Belarusul drept ”ostatic nuclear”, acuză Ucraina duminică, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă, într-un interviu difuzat de televiziunea rusă, să urmează să desfăşoare armament nuclear ”tactic” pe teritoriul aliatului său belarus, relatează AFP.

”Kremlinul a luat Belarusul ostatic nuclear”, denunţă într-un mesaj postat pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate ucrainean Oleksii Danilov.

Această decizie a lui Putin este ”un pas către destabilizarea internă” a Belarusului, avertizează el.

Anunţul liderului de la Kremlin ”maximizează nivelul percepţiei negative şi a respingerii publice a Rusiei şi a domnului Putin în societatea belarusă”, declară Danilov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că a încheiat un acord cu Minskul în vederea desfăşurării unor arme nucleare ”tactice” în Belarus, o ţară care se învecinează cu Uniunea Europeană (UE), condusă din 1994 de către Aleksandr Lukaşenko, aliatul său apropiat.

Belarusul nu ia parte în mod direct la Războiul rus din Ucraina, însă Moscova s-a folosit de teritoriul belarus în ofensiva de la Kiev, în 2022, şi pentru a efectua lovituri aeriene, acuză Kievul.

Oficiali ruşi au ameninţat în mai multe rânduri, abia voalat, cu recurgerea la arma nucleară în Ucraina, în cazul unei escaladări semnificative a conflictului.

Vladimir Putin şi-a motivat decizia de sâmbătă prin voinţa Regatului Unit de a trimite muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei, anunaţtă recent de către un oficial britanic.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

arme nucleare belarusbelarusrachete nucleareucraina
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes