Ucraina primește rachete antinavă Robot 17, din Suedia, cu care va putea apăra portul Odesa

Ucraina primește rachete antinavă Robot 17, din Suedia, cu care va putea apăra portul Odesa. Sursa foto: captura video
Ucraina primește rachete antinavă Robot 17, din Suedia, cu care va putea apăra portul Odesa. Sursa foto: captura video

Războiul din Ucraina cunoaște o nouă etapă, în care statele lumii trimit armament greu, modern și sofisticat armatei atacate de Rusia. Astfel, Suedia a anunțat că va trimite Ucrainei rachete antinavă Robot 17, lansatoare de grenade antitanc și puști cu lunetă.

„Forțele armate suedeze au capacitatea de a rezerva anumite echipamente de apărare pentru o perioada limitată de timp. Guvernul propune transferul de echipamente de apărare suplimentare în Ucraina sub formă de rachete antinava Robot 17, puști de lunetă AG 90 și muniție, precum și că 5.000 Pansarskott 86 suplimentari”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Apărării pe portalul oficial al Guvernului suedez.

Ultimele dintre armele menționate sunt lansatoare de grenade antitanc de unică folosință, mai cunoscute sub numele de Bofors AT4. Anterior, Suedia a transferat lansatoare de grenade reutilizabile Carl Gustaf în Ucraina. Cu ajutorul unuia dintre acestea, tancul T-90M „Proriv” a fost aruncat în aer.

Robot 17

Rachetele Robot 17 sunt considerate ultima piesă din sistemul ucrainean de apărare a coastelor maritime ale țării. „Se va potrivi perfect”, a declarat locotenent-colonelul Joakim Paasikivi pentru Aftonbladet.

În special în Odessa, sistemul de arme poate face diferența. Este excelent pentru a apară și a face Odessa mai sigură”, mai spune Paasikivi.

Robot 17 este practic un sistem american antitanc care a fost dezvoltat ulterior de Suedia și folosit pe mare. Acesta are o rază de acțiune de aproximativ opt kilometri și va juca un rol important pentru apărarea Ucrainei, potrivit locotenent-colonelului Joakim Paasikivi.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aparare odesaarme suediarachete antinavarazboi ucrainarobot 17
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes